Това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски

Броят на заразените с коронавирус в страната вече е 264. На брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още 21 нови случая на инфектирани с COVID-19 в България.

Вирусът обхваща и две нови области - Хасково и Кърджали, където има по един положителен пациент. 14 са в София, в Смолян - двама, в Плевен - един, във Велико Търново – един и във Варна - един.

Кунчев: До 2 месеца трябва да достигнем пика на коронавируса

"В София доста се разшириха болниците – във ВМА има случаи, в Пета градска има 5 случая, в „Пирогов“ има още един интубиран пациент, в „Света Анна“ има два случая – жена и мъж, на 75 и 54 години, и от които единият е интубиран. И Инфекциозна болница, където досега нямаше положителен с коронавирус, сега вече има един мъж на 33 години", каза още той.

Изписани като оздравели след две отрицателни проби са общо 8 човека. Утре се очаква да бъде изписан още един пациент.

"Има двама военнослужещи с положителни проби. За единия днес бе извършена авиомедицинска евакуация от Косово – старши-лейтенант, заедно с другия офицер с него. Те са много близко контактни, без клинични оплаквания, но с положителни пробаи. Ще бъдат настанени във ВМА. Има и един военнослужещ в Румъния на мисия там, който също е дал положителна проба и е настанен в инфекциозна болница в Букурещ", каза още Мутафчийски.

Стартираха DMS кампания в подкрепа на медиците, борещи се с COVID-19

В отговор на въпрос колко души са тествани за коронавируса той каза, че утре ще даде точна информация, но са над 6000.

На брифинга бе съобщено, че пациентката в Белодробна болница е с подобрение, интубирана е и при нея нещата се развиват в положителна посока. Щабът не разполага с данни в лечебното завдение да има персонал с положителни проби.

„По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове“, каза ген. Мутафчийски в отговор на въпрос за недоволството на граждани от пропускателния режим на входовете и изходите на областните градове.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП