Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев

Обратно на училище най-рано от 14-ти май. Заради това се променят и датите за изпитите за националното външно оценяване и зрелостните изпити. С десет дни по-късно от планираното ще се проведе матурата за дванадесетокласниците - 30-ти май и 1-ви юни.  Националното външно оценяване след 7. и 10. клас се очаква да се проведе на 13-ти и 15-ти юни.

Външното оценяване на децата в 4. клас се отлага само с два дни, то ще се проведе на 29-ти и 30-ти май. Тези дати все още са проект и трябва да бъдат одобрени от социалните партньори. И са само при хипотезата, при която децата се връщат в клас на 14 май.

Пролетна ваканция от  11 до 20 април няма да има, а учениците ще продължат дистанционните си занимания.

Ако децата се върнат на училище на 14-ти май, учебната година няма да бъде удължена. Идеята на образователното министерство е да не се възпрепяства кандидатстването на зрелостниците. 

ОТЛОЖЕНИ БАЛОВЕ: Абитуриенти се готвят да броят от терасите (ВИДЕО)

"Единственият сценарий, по който ще говорим днес е този, при който учебните часове ще се възстановят от 14 май. Останалите предположения са условни. Ще се наложи да отложим изпитите с между 4 и 10 дни. Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и 1 юни, а не на 20 и 22 май. Тоест, да имаме 8-9 дни, в които да се приключи учебната година за дванадесетокласниците". Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

„Все още не сме достигнали пика на заразата. Вероятно във всички страни ще има преместване на приемните кампании във висшите училища. Готови сме да издадем по-рано дипломите за 12 клас. Няма да имаме проблем с нормалното приключване на учебната година“, категоричен бе Вълчев. 

„Със стартирането на обучението в електронна среда нямаме единна организация на обучение, каквото има при присъствената форма. Такава не може да бъде създадена в толкова кратък срок“, каза още образователният министър.

„Имахме различия в степента на достигнатия материал още преди карантината. Нямаме единно разпределение на темите в годината. Знаете, че имаше грипни ваканции в различните области. Проведохме разговори и общо взето знаем кой докъде е стигнал. Говорим за система от 700 000 ученици, над 60 000 педагози и близо 40 000 паралелки“, каза още Вълчев.

Въпреки отложените изпити, децата няма да имат време да се подготвят за тях, категорични са учители. Нели Бачева преподава по български език и литература на седмокласници. Според нея чрез “дистанционното обучение” тя не може да преподаде всичко на децата. За това учителите предложиха в изпитите за 7. и 12. клас да бъде включен материал само от първи срок.

"Трябва да бъде включен материала до обявяване на извънредното положение, смятам, че това важи с пълна сила и за дванадесетокласниците, на които им предстои кандидатстване във висшите учебни заведения", смята Бачева.

 

„Няма проблем да го направим, но няма да е честно към тези, които са учили. Някои стартираха електронно обучение от първия ден на извънредното положение. Вероятно ще бъде включена и някаква част от материала за втория срок“, заяви Вълчев. 

Директори на училища предлагат пълна отмяна на изпитите след 4. и 10. клас

„Отказвайки се от единната организация, няма да имаме и единно отучване след възстановяване на присъствените занятия. Факт е, че имаме проблем и без да сме в дистанционна форма на обучение с една част от учениците. Около 11% от децата не учат електронно. За тях също се полагат усилия. С тези ученици работят медиатори и дори помощен персонал. Стартирала е доставката за предпазни облекла за медиаторите", обясни министърът.

Вълчев: Няма да има нулева учебна година

От Съюза на работодателите в системата на образованието, призоваха да отпадне външното оценяване за 4. и 10. клас. Отпадане на оценяването е невъзможно според министър Вълчев.

По думите му образователната система се справя до този момент. „Децата сега дори учат повече“, твърди Вълчев.

Министърът на образованието заключи, че е възможно някои раздели от учебниците да отпаднат от програмата.

Репортер: Благой Цицелков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП