Предложението вече е изпратено до просветното министерство

Пълна отмяна на изпитите след 4. и 10. клас. Предложението е на училищни директори и вече е изпратено до просветното министерство. Като мотив се посочва недостатъчното време за подготовка, което щяло да доведе до липса на обективни резултати.

Този випуск десетокласници е първият у нас, който ще държи тестове по български език и математика. „В една такава извънредна ситуация няма според нас проблем външното оценяване за 10. клас, което до тази година не е провеждано, да бъде отложено с една година“, коментира Надежда Николчева, директор на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ в София.

Вълчев: Дистанционното обучение на учениците вероятно ще продължи поне до 13 април

Над 400 директори от цялата страна вече са се подписали под предложението, изпратено до образователния министър. Самите десетокласници също пожелаха изпитите им да отпаднат. “Изключително съм притеснена, защото при електронното обучение, колкото и учителите да се стараят, не мисля, че можем да сме достатъчно подготвени и си мисля, че няма да се справя”, споделя десетокласничката Екатерина.

Ако все пак иам тестове, тя се надява те да не обхващат всички уроци. „Ще е най-добре материалът да е само от първи срок, за да може учителите да ни преговарят само това”, допълва ученичката.

Какви са предизвикателствата пред онлайн обучението?

Директорите предлагат без изпити да останат и четвъртокласниците, за да няма допълнителен стрес за децата и родителите им. Други изпити обаче - тези след 7-ми клас, няма как да отпаднат, тъй като са вход за влизане в гимназия. Предложението е те да съдържат само уроците, взети преди епидемията. Вчера от просветното министерство обявиха, че провеждането им може да се отложи с няколко седмици. Това обаче ще доведе до нов проблем, твърдят директорите  - промяна в графика за прием в гимназиите. “Боя се, че ще е много трудно за организация в тези съкратени срокове, няма да има техническо време да се проверят, да се извърши класирането и записването“, казва още директорът на 31 СУЧЕМ.

Вълчев: Няма да има нулева учебна година

Едни други изпити обаче не могат да чакат - тези на бъдещите студенти. Утре в Техническия университет в София ще се проведе първият по рода си изцяло онлайн приемен изпит. Той ще е по математика, а в него ще се включат над 600 кандидати. „На всеки видеоквестор се падат до 4-ма кандидат-студента, за да може да има добри условия за наблюдение. 02;48 Винаги има възможност за хитруване и при присъствени и отдалечени изпити. Прави се през цялото време видео и аудио запис и в помещението, където се намира кандидат-студентът не трябва да има други хора“, заяви ректорът на висшето училище Иван Кралов.

И още един плюс - така учениците от страната ще спестят от разходи за пътуване и престой в столицата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП