Предизвикателството пред нас е да направим организацията по-ефективна, каза министърът на образованието

В четвъртия ден от извънредното положение държавата излезе с конкретни мерки в сферата на образованието. Тази учебна година ще се зачита и няма да бъде обявена за нулева. Най-вероятно обаче лятната ваканция ще започне доста по-късно от обичайното.

В Министерството на образованието работят по няколко варианта за организация на учебния процес и ваканциите, в зависимост от това докога продължи извънредното положение.

Над 90% от училищата стартираха дистанционно обучение

Със сигурност няма да се проведат предварителните изпити за прием в университети. При матурите обаче това няма как да стане. По-вероятно е да се намали учебният материал, предвиден за тях. Допуска се той да обхваща само ученото до края на първия учебен срок.

Колкото до дистанционното обучение - над 850 000 ученици и учители изоставиха класната стая и седнаха пред компютъра. Една от интернет платформите - Школо.бг, се срина още преди старта на дистанционното обучение.

Сценариите, по които работят в образователното министерство, са 5. Всеки от тях е еднакво реалистичен, защото никой не може да прогнозира докога вирусът ще ни държи в капан.

„Имаме няколко сценария за организация на процеса - ако положението продължи до края на март, до 6 април, до 13 април, е възможно да слеем великденската и пролетната ваканция”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вълчев: Не обмисляме отлагане на изпитите

Годината няма да е нулева, но пропуснатите занятия ще трябва да се компенсират - с учене през уикенда или с удължена учебна година и по-късна лятна ваканция. Пред изключително сериозно изпитание ще бъдат поставени и зрелостниците, защото от резултата на матурите зависи входът към университетите.

„Имаме варианти за матурите. Ако трябва ще се ползва само учебният материал в първия срок”, добави Велчев.

Днес, още преди старта на дистанционно обучение, някои платформи се сринаха под напора на учители, ученици и родители.

„20 пъти е нараснал трафикът за последните две денонощия при Школо.бг. Няма система, която може да издържи такова натоварване”, посочи образователният министър.

След първите онлайн уроци Румяна Радева от Шумен, която е в 11 клас, вече е получила своите домашни за утре.

 „Нашите учители успяха да споделят домашни. Утре рано ще имаме видеовръзка с тях и ще споделим какво сме направили”, разказа Румяна.

„Някои ученици вероятно са имали различни проблеми със звука, но всичко това ще бъде изчистено в кратък срок”, поясни преподавателят Лина Янбастиева - Петрова. 

Празни останаха класните стаи и в София. Във Втора английска гимназия преходът към дистанционното обучение е по-лесен. От есента има пилотна паралелка, в която ученето е в електронна среда.

„За съвременното модерно училище този начин на обучение е задължителен. Изисква ресурси, изисква квалификация на учителите, но си струва”, каза зам.-директорът на училището Веселина Иванова.

Системата на онлайн уроците позволява преподавателят да вижда кой гледа и кой не. 89% от учениците у нас са успели да се включат към онлайн система на обучение. От вторник започват и телевизионните уроци по БНТ2 и БНТ 4.

Целия брифинг на министъра на образованието Красимир Вълчев гледайте във видеото.

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО