Това съобщиха от Оперативния щаб

Общо 669 са случаите на коронавирус у нас. 21 са новите случаи на заразени в страната. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния брифинг.

В София случаите са 12 - двама са в "Пирогов", в "Света Анна" също има пациенти. 3-ма от заразените са от Кюстендил, в Пловдив, Хасково и Стара Загора има по двама заразени. Няма установени инфектирани медици. Техният брой остава 36. 

Излекувани са 68 пациенти. Новите случаи на преборили вируса са 6 - във ВМА двама, в Кърджали - двама, в Пловдив и Смолян са по един. Починалите са 28. 

По време на брифинга на Щаба д-р Асен Меджидиев призова от името на Българския лекарски съюз хората да си останат вкъщи, въпреки празниците. Според него мерките в България са най-добрите.

Българският лекарски съюз: Останете вкъщи през следващата седмица

"Това, което колегите от Европа ни пращат, е ужасно. Клиповете, които гледаме, с трупове на млади хора... Покъртително е. Като лекари сме виждали ужасни неща, но това сериозно ни разстройва. Призовавам хората да не се удавим накрая след всички тези прекрасни мерки", заяви той.

"Ще стане много тежко, особено в София. Това е един много сериозен момент. Обръщам се към всички сънародници - Господ е винаги с нас. Той ни пази и е милосърден. Не са 5 дни в годината, в които да му обърнем внимание. В момента милосърдието е да си останем вкъщи. С тези две седмици се решава бъдещето на нашето поколение и държава. Опазихме я дотук, нека положим усилия още две седмици ", призова Меджидиев.

Относно изследване по метода на пуловете, ген. Мутафчийски обясни, че такова се прави в Израел. По този въпрос се работи, а този вид изследване има надеждност до 5 човека.

 

 

"Тревогите на моите колеги и на Щаба не произтичат от това, което сме видели в храмовете, а това, което се случва извън тях", обясни шефът на Оперативния щаб и отново призова да си останем вкъщи.

Във ВМА има пациенти, които са минали 28-ия ден от хоспитализацията си и все още вирусът не е изчистен от тях, стана ясно от думите на ген. Мутафчийски. Той поясни, че вирусът не минава за седмица, а напротив - той е много по-опасен и изисква много грижи и ресурси. 

"Чудодейното лекарртво все още не е открито. Това засилва повече нашите тревоги", съобщи той.

Относно затварянето на пазарите, ген. Мутафийски обясни, че на половинчати мерки не може да се разчита. Затова се е наложило да бъдат взети по-строги такива. У нас се работи по изработването на бързи тестове, стана ясно по време на брифинга.

Глобата за неносене на маска на обществено място вече е от 100 до 1000 лв. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!