Спират се и редовните междуградски автобусни линии

Забранява се влизането и излизането от София от 00.00 ч. тази нощ до второ нареждане. Това беше обявено на извънреден брифинг в Министерския съвет в четвъртък вечерта.

"Ще издам заповед, считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобилите със специален режим на движение, превозващите болни за лечение, както и коли с медицински лица, които отиват на работа", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. И допълни, че забраната не важи и за аварийните автомобили на електро и ВиК дружествата, на тези, които се занимават с интернет разпространение и за автомобили, които превозват работници. 

Правителството изготвя план Б за излизане от икономическата криза (ОБЗОР)

В столицата ще могат да влизат само работещи на територията й. Те ще могат да влизат и излизат от града в интервала между 6.00 и 8.00 ч. и вечер - между 18.00 и 20.00 ч. Ако пътуват с лично превозно средство, трябва да представят декларация, в която да впишат местоработата си и телефонен номер на работодателя.

Спират се и редовните междуградски автобусни линии. Няма да потеглят и 36 влака, които трябваше да пътуват в празничните дни.

Борисов: Няма ваксина и лекарство за COVID-19, няма как светът да знае какво ще прави (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

"В рамките на града засега няма ограничения", каза вътрешният министър Младен Маринов. И допълни: "През седмицата нямаше такова движение за работа, колкото в днешния четвъртък. При част от проверените декларации откриваме сериозни нарушения и хората, които са ги представили, ще си имат проблеми с правосъдието. Полицаите по контролните пунктове бяха унижавани от граждани, които или не разбират, или пренебрегват опасността. Над 5000 автомобила са върнати от органите на реда. Става една игра на котка и мишка. Не знам тези, които са успели да заблудят униформените, как ще се върнат при наложените мерки“, каза още Маринов. 

"Ако и тези мерки не сработят, ще бъдат наложени и по-строги", категоричен беше вътрешният министър. Той увери, че са взети мерки за обиколните пътища за излизане от столицата, които много хора използваха в четвъртък, за да избегнат КПП-тата.

 

 

"Има законова възможност армията да се включи, но изчакваме, защото полицаите работят в рискова среда - вече има 30 положителни проби, и ако много полицаи бъдат поставени под карантина, да имаме този резерв от армията", каза още Маринов. 

Километрични колони от автомобили на изходите на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Здравният министър Кирил Ананиев пък коментира, че търговците на пазарите са проявили отговорно поведение и мерките спрямо тях са били либерализирани по-рано. Така пазарите ще останат затворени само в следващите няколко дни.

„Още от вчера се наблюдава масово напускане на София, където е основното огнище с най-много заразени с коронавирус. Всичките тези хора, които напускат столицата, са разпръснати из цялата страна. Последиците ще станат ясни до седмица. Този процес продължава както вчера, така и днес. Обезпокоени сме от случващото се. И, ако до момента на пускане на прессъобщенията не бяха много новите случаи, то вече те пак са близо 40. Тези два дни с толкова много нови заболели не са инцидент, а тенденция“, каза началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи още, че до преди около две седмици математическият модел е сочел, че у нас се откриват двама от всеки 11 заразени. Моделът в настоящия момент обаче показвал, че се установяват двама на седем заболели.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!