Премиерът разгледа от въздуха строително–монтажните работи на бъдещата площадка на компресорна станция „Расово“

"Казах на Щаба да не дават за пример други държави, защото ги проклинат. Дадоха за пример Сингапур, за два-три дни ги разсипа. Какво не сме направили да ви предпазим? Всичко това го правим за добро. Много от моите колеги правят успокояваща терапия на народа. Излизат и казват, че след 2 седмици ще отворят магазините. Може и това да е по-правилно, но за мен не е честно. Няма лекарство, няма ваксина, няма никакъв начин светът да знае какво ще прави. Затова почнаха световните лидери да се оглеждат един друг", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Врачанско. Той сподели, че всяка сутрин се надява ген. Мутафчийски да му съобщи, че мерките могат да бъдат смъкнати и призова хората да не излизат за Великден.

Борисов помоли Англия да не му бъде давана за пример. Според него, ако у нас бяха взети мерките за сигурност, подобни на техните, положението в страната щеше да бъде много по-зле. Той подчерта, че заради високата заболеваемост във Великобритания, от днес се спират полетите до там.

Борисов показа „Балкански поток” от птичи поглед (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Днес има рекорд в Щатите, хиляди хора са умрели. Рекорд има и във Франция. Не съм пъдар, говоря на хора, които да проявят разум. Те не бягат от мен. Като си заразят родителите и като стане както в другите държави, тогава ще ми задавате въпроси. Всяка дума ни започва с "Умоляваме ви". Има закон. Който го хванат, ще го накажат, но това е "след дъжд - качулка". Нали целта ни е да се запазим живи? Другото ще го насмогнем, стараем се много", заяви Борисов.

Според него PCR тестовете в момента са достатъчно и ще стигнат за местата, където има много заразени.

"Има методики, по които се прави масово тестване. Това не означава да се тестват 7 милиона българи. Статистиката ви показа - никой не може да скрие умрели. Тези, които са го прекарали и не са усетили, са щастливци", каза още премиерът и добави, че за да сме сигурни, всеки ден трябва да се правят тестове.

След това премиерът, заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, инспектира изграждането на участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя Луковит-Угърчин. Той посети и заводи за спирт и дезинфектанти във Велико Търново.

"Огромен напредък има по изграждането на автомагистрала "Хемус". Строи се, както сме обещали, което помага също за заетостта и за икономиката на страната", заяви Бойко Борисов.

На отсечката, която е с дължина близо 16 км, се почиства теренът, изграждат се водостоци, извършват се изкопно-насипни работи, изгражда се колекторна система, както и два селскостопански подлеза. Ще бъдат изградени два пътни възела, четири моста и два виадукта. От цялата АМ Хемус остават за изграждане общо 240 км, като прогнозата е до 2024 г. аутобанът да бъде завършен от София до Варна. За строителството на магистралата Агенция „Пътна инфраструктура“ вчера разплати нови 19 006 099,97 лв. за участъка Белокопитово-Буховци. По време на инспекцията на участъка работниците увериха премиера, че са получили заплатите си преди предстоящите празници.

В завод за дезифенктанти във Велико Търново, премиерът обяви, че на много храмове в страната са дарени дезинфекциращи препарати. Във Велико Търново има шест завода, които шият предпазни облекла.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Не случайно вече имаме потвърдени инвеститори за Велико Търново, в момента, в който видяха, че правим АМ "Хемус". Въпреки всичко още не сме теглили заеми", обяви Борисов.

"Държавата е обезпечена. Ще направим и запаси, но и ще помогнем на другите държави. В България ще дойде самолет на НАТО с респиратори и маски, които са тежък клас, за лекарите. Това е солидарността. В момента, в който имаме готовност, ще помогнем. Голяма част от "багажа" е подарък от китайския премиер", заяви министър-председателят.

„Голямо благодаря! Не само, защото произвеждате прекрасни дезинфектанти, а защото с голямо сърце направихте дарение за стотици хиляди левове за Министерството на здравеопазването, за нашите лекари, медицински сестри, болници. Направихте голямо дарение вчера и за църквите и манастирите в България“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети завода на „Хигиенно-медицинска индустрия“ ООД във Велико Търново.

Компанията е най-големият производител на дезинфектанти в България и има 25-годишен опит в своята сфера. Хигиенните материали, които произвежда екипът от 150 души, са предимно за професионална употреба и най-вече за приложение в лечебните заведения.

„Тук видях и препаратите, с които се мият улиците във Велико Търново“, каза още премиерът Борисов. Министър-председателят изрази благодарност към кмета на града Даниел Панов, както и към всички кметове в цялата страна, социални служби и екипи на патронажа, които са изключително активни и постоянно са в помощ на нуждаещите се българи по време на извънредното положение заради COVID-19.

„На вас още веднъж голям поклон за щедростта и голямото сърце, защото в първите моменти на болестта, когато тя дойде, дезинфектантите бяха изключително важни и вие се отзовахте“, каза премиерът Борисов пред ръководството на завода във Велико Търново. Той отбеляза, че те и други подобни предприятия разнасят славата на България из цяла Европа.

„Австрийската държава дари на Италия 3 тона дезинфектанти, а ние дарихме 8 тона дезинфектанти на Министерството на здравеопазването, които те са разпределили“, заяви управителят и съсобственик на завода от Велико Търново Виктор Азманов.

По време на посещението си в Деня на българската конституция министър-председателят Бойко Борисов поздрави жителите на Велико Търново по случай приетата преди 141 години Търновска конституция, която е била една от най-демократичните за времето си. Премиерът изтъкна, че за развитието на града държавата е дала над 50 милиона лева. „А завършването на автомагистрала „Хемус“ ще е като пълноводните реки, които ще променят града. Така че нека се пазим 2-3 седмици, това ми е молбата - заради вас, заради нас, заради всички“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов коментира снимката на вицепремиера Каракачанов, на която се вижда, че той е седнал в парка зад Народния театър. Той заяви, че МВР и Прокуратурата си вършат работата и когато има нарушение, глобяват всички. А министърът на отбраната му е споделил, че е седнал да изпуши по цигара с колегата си, отсече премиерът. За обвиненията към Волен Сидеров, Борисов заяви, че не са му приятни, но няма силата да влияе на властта.

"Показахме ви газопроводи, магистрали, заводи. Всички, които могат да работят, работят. Не е честно и сериозно да мислим, че този коварен вирус, който погуби света, не е сериозен. Борис Джонсън, който ми се фукаше, че във Великобритания няма мерки, свободно ще мине и ще замине, видяхте, че и той едвам се спаси. Искам да махна извънредното ден по-рано от предвиденото, стига да може. Много ме е страх сега по празниците. За това няма да говоря за смекчаване на мерките. Това зависи от броя на заболелите и умрелите", обясни Борисов. Според него и сега мерките са най-либерални. Те започвали и поетапно да се разхлабват, коментира премиерът, посочвайки че ще бъдат разрешени детските консултации.

"Дайте да се съсредоточим, да се пазим тези две седмици. За това обикалям и благодаря. А тези, които лъжат, видяхте, че ги хванахме. Искам да се спре сивата икономика, защото това са нашата държава и нашите пари", заяви Борисов.

 

По-рано през деня премиерът разгледа от въздуха строително–монтажните работи на бъдещата площадка на компресорна станция „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ от българо-турската до българо-сръбската граница.

"В стотици километри са разположени тръбите, работи се на пълни обороти въпреки карантината. Съумяваме да докараме и работници в чужбина. Въртим бригада след бригада. До този момент нямаме заразени с коронавирус. На близо 300 км тръбите са разтоварени. Всеки ден влакове докарват нови. Платили сме около милион обезщетение на селските стопани", обясни той.

"Бригадите стоят по 14 дни без да работят заради карантината. Сметнете какво забавяне е това. Важното е, че все пак се работи. Всичко, което може да работи, да работи!", отсече премиерът.

„Това е напредъкът на компресорните станции, най-мощни компресори, които да увеличават напора по Балкански поток. Виждате за един месец какъв напредък има. Тук се работи на пълни обороти. Близо 240 км има положени тръби. Хората видяха как се полагат тръбите“, заяви по време на инспекцията по въздух премиерът Борисов.

Министър-председателят допълни, че се работи при пълно спазване на противоепидемичните мерки. Борисов подчерта, че в същото време земеделските производители продължават да извършват селскостопанската дейност и полетата са обработени и засети.

„Навсякъде трактори и машини, едновременно със земеделието „Балкански поток“ си върви. И всички си получават заплатите. В тази криза всяка заплата облекчава и помага, дава възможност да даваме на тези, които нямат“, категоричен беше Бойко Борисов.

Борисов поясни, че след Великден ще бъде направена проверка и на строежа на гръцката граница.

"Всичко тук е пипнато от човешка ръка, но преди това е изчислено, смятано. Все едно е нарисувано от художник", удивли се премиерът.

Борисов: Ще си сътрудничим с Русия за газа при стриктно спазване на европейските правила

Премиерът обясни, че всички чуждестранни работници се изолират и проверяват за коронавирус. Борисов направи и инспекция по земя, а по време на нея му беше разяснено какви строителни дейности са извършени до момента.

По време на строежа са открити 45 археологически обекта, за които е докладвано на Министерството на културата.

Компресорна станция „Расово“ ще бъде оборудвана с 3 броя компресорни агрегата от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. На площадката освен трите газотурбокопресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради.

Направено е заздравяване на земната основа чрез уплътняване с тежка трамбовка и изпълнение на почвено – циментови възглавници под всички сгради, както и под фундаментите на компресорите.

Приключва се грубия строеж и вътрешните електро и ВиК инсталации на сградите. Изпълняват се фундаментите под газотурбокомпресорните агрегати. Работи се и по тръбокалните мрежи, площадковите ВиК мрежи и пътища.

Предстои да се изгради и втората компресорна станция от трасето на „Балкански поток“ – „Нова Провадия“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.