Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети днес няколко областни града

Правителството изготвя план Б за излизане от икономическата криза заради извънредното положение. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Той отказа каквато и да било допълнителна информация.

Днес Борисов обиколи няколко областни града, за да инспектира различни проекти и производства.  

Обиколката на Борисов започна от Врачанско, по трасето на „Балкански поток”. Той коментира, че 20-те хиляди теста за масово изследване ще бъдат достатъчни. Но не се ангажира да прогнозира кога ще бъдат отпуснати мерките и премахнато извънредното положение.

Борисов: Няма ваксина и лекарство за COVID-19, няма как светът да знае какво ще прави (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Сега започват да се оглеждат големите лидери едни в други, защото вътрешното напрежение в страните става огромно и никой не може да даде отговор”, коментира Борисов. Запитан той в кого „се оглежда”, Борисов каза: „В Мутафчийски сутрин, защото преди да слезе на щаб, идва при мен да ми докладва”.

Засега информацията от щаба не давала повод за разхлабване на мерките.

„Също като вас искам да ми каже: „Хайде да отпуснем мерките, хайде да пуснем хора да тръгнат към морето, планините”. И аз като гледам как вървят приходите в бюджета с финансовия министър и изтръпвам, но знам, че трябва да се запазим живи и здрави. После ще се оправим, сигурен съм”, каза Борисов.

Борисов показа „Балкански поток” от птичи поглед (ВИДЕО+СНИМКИ)

А за да е сигурно, че ще се оправим, правителството вече работело по план Б за изход от икономическата криза, стана ясно часове по-късно във Велико Търново.

„Горанов ме чака за изготвянето на план Б. План Б означава - как ще подпомогнем всичко, което е спряло”, каза Борисов.

Въпреки извънредното положение и пика на заразени днес, обещаният зелен коридор за ваксините ще се случи.

„От вторник ще започнем имунизации на децата, женските прегледи, планови операции, където може”, каза Борисов.

Докато трае извънредното положение, властите щели да бъдат безкомпромисни – и към политици, и към обикновени граждани, увери Борисов, визирайки акта за нарушение на Красимир Каракачанов и обвиненията срещу Волен Сидеров.

„И двамата са ми коалиционни партньори, но виждате – и МВР, и прокуратурата не ги гледа, кой какъв е. 640 души са излъгали с декларациите, а в същото време са в Бюрото по труда. От вашите и нашите заплати са получавали пари. Сега няма да им даваме”, закани се Борисов.

Що се отнася до очакваната доставка на животоспасяваща апаратура, маски и костюми за медиците, тази нощ пристига самолет на НАТО от Китай.

„Голяма част е подарък от техния премиер Ли Къцян след нашия разговор”, заяви Биросов.

Той отново предупреди, че ако по празниците не спазваме мерките за безопасност, броени дни след това броят болни ще скочи драстично.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!