Страната вече е на крачка от пика на COVID-19, десетки са новите регистрирани болни

Засилени мерки по КПП-тата на областните градове, за да се избегнат неоправдани пътувания. Властите призоваха хората от София да си стоят вкъщи, за да не разнасят заразата при роднините си. Страната вече е на крачка от пика на COVID-19. Десетки са новите регистрирани случаи за последните 24 часа.

ВИЖТЕ СНИМКИ

Въпреки призивите да си останем вкъщи, колоната от автомобили на изхода на София при магистрала „Тракия” тази вечер е над 4 км и през целия ден имаше опашки. Подобно е положението и към другите две магистрали – „Хемус” и „Струма”. Там са се образували опашки по над 3 километра. И ако днес все още много хора успяват да минат с бележка от работодател, то от утре документът ще се поставя на сериозна проверка. Вече е затегнат контролът и за тези, които пътуват с обяснението, че носят лекарства на близки.

Още преди официално да започнат почивните дни за Великден, проверките на КПП-тата станаха по-строги. Целта е от полицията да могат да правят проверки в следващите дни дали действително причините за пътуване за неотложни. Има и друга промяна.

„Повечето предприятия и служби не работят и основанието отиване на работа ще отпадне”, заяви главен комисар Ивайло Иванов, главен секретар на МВР.

Иванов: Няма да се допуска безцелно движение на хора по празниците (ВИДЕО)

Затова и гражданите ще бъдат пуснати да продължат по пътя си, но след това ще има проверки чрез работодателя дали действително са били на работа. Досега от МВР са проверили достоверността на над 9300 декларации, оставени на пунктовете за преминаване.

„641 лица, които са посочили основание, че отиват на работа, се оказва, че въобще не притежават трудови договори за извършване на такъв вид дейност. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а в същото време са регистрирани в Бюрата за безработни”, каза още Ивайло Иванов.

„Ще разнесат вируса. Аз не съм пъдарин, аз говоря на хора, а който прояви разум… Те не са избягали от мен, не са избягали от карантината, ще си заразят родителите и като стане като в другите държави да ползват хладилните камиони не да превозват месо, а да съхраняват трупове, или площадките, където се пързалят децата, да бъдат морги, тогава ще ми зададете този въпрос. Всяка дума ми започва с умоляване. Щом са го направили, какво да направя”, заяви премиерът Борисов.

Премиерът призова хората да не напускат областните градове по Великден

Още с анонсирането на по-строгите мерки, на изходите на областните центрове се образуваха километрични колони от автомобили.

„Имам чувството, че на хората въобще не им пука. Защо трябва да рискуваме заради едната софра, заради едното ядене и пиене? Ще има време. Сега всичко е много напреднало. Комуникациите са много напреднали, може да ги чуеш, да ги видиш, може всичко”, коментира главният комисар на МВР.

От полицията призоваха хората не само за отговорност, но и за спокойствие.

Освен по КПП-тата и въпреки очаквания по-слаб от обичайното трафик, екипи на Пътна полиция ще следят за спазване на всички правила по пътищата в страната.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!