Контролът на КПП-тата ще бъде засилен по време на четирите почивни дни

На изхода на София на магистрала „Тракия” има както засилено полицейско присъствие, така и много желаещи да напуснат града. Опашката от автомобили е около километър. Очаква се още днес много хора да тръгнат на път за празниците, въпреки призивите да си останат вкъщи. Проверките на временните КПП-та като това няма да са по-различни от познатите до момента. Тъй като предстоят четири почивни дни обаче, основанията за пътуване по работа отпадат. Сериозен контрол ще има и около храмовете.

И в празничните дни полицаите ще допускат пътуването само по неотложни причини.

"Единствената разлика в четирите почивни дни е, че основанието "отиване на работа" отпада. Няма да се допуска обаче безцелно движение на хора". Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов  на брифинг за мерките за сигурност, които ще се вземат за Великден. 

Досега от МВР са проверили достоверността на над 9300 декларации, оставени на пунктовете за преминаване.

От направените на случаен принцип проверки на над 9300 декларации на КПП-тата са установени множество нарушения. 641 лица, които са посочили основание "отиване на работа", нямат сключени договори за трудова дейност. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а всъщност са безработни. Не се опитвайте да заблудите полицията, останете вкъщи. Полицаите не са сложени на КПП-тата за подигравка", заяви той. Иванов обясни, че това е извадка за цялата страна и ще има санкции за нарушителите.

Премиерът призова хората да не напускат областните градове по Великден

Иванов уточни, че няма да се издава нова заповед за напускането на областните градове.  Той съобщи, че на КПП-тата в София е имало засилено преминаване и призова всички да си останат вкъщи и да празнуват, след като заразата премине. И през почивните дни проверките на служебни бележки и декларации ще са на случаен принцип.

"Не можете да си представите какъв обем от хора преминава през пропускателните пунктове. Ако се вземе общата бройка, ще си помислите "Какви мерки се спазват?". Имам чувството, че на хората не им пука, много безотговорно поведение. Може би искат след десетина дни, след празниците, да почнем да се задъхваме, но насила можеш да вземеш, не да дадеш. Ние не искаме да санкционираме и наказваме. Искаме да помогнем, затова тези проверки ще продължат", заяви главният секретар на МВР.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: На път с влак - има ли кой да провери документите ни?

Относно движението на граждани между градовете чрез БДЖ, Иванов обясни, че служителите на МВР нямат задължение да проверяват пътуващите във влаковете. 

"Ако на КПП-тата можем да върнем колата, как да върнем цял влак? Влаковете пътуват между областните градове, но спират и в други градове. Как да се прецени основателни ли са причините за пътуване?", попита той.

За контрола в махалите, Иванов изрази учудване, че мерките там се спазват много стриктно.

20 положителни проби за COVID-19 в кварталите "Филиповци" и "Факултета"

Директорът на Главна дирекция “Национална полиция”  Христо Терзийски заяви, че по време на великденските празници, ще бъдат охранявани над 4000 храма в страната. Ще се извършват и засилени проверки на декларациите, които се дават на КПП-тата на областните градове. На територията на цялата страна са изградени общо 215 пропускателни пункта. Екипи на Пътната полиция пък засилено ще следят за нарушения по пътищата.

 

Всички православни храмове у нас са проверени от дирекция "Пожарна безопасност". На 1281 от тях е обърнато специално внимание. Те са категоризирани като обекти, в които се събират повече хора. Дадени са инструкции за безопасно поведение по време на празниците. 

Борисов: Очакваме пика на заразата около Великден и след него (ВИДЕО)

От СДВР ще охраняват пространствата около храмовете. Пред по-големите от тях ще бъдат изградени КПП-та, за да следят за спазване на мерките. 

"На пропускателните пунктове ще се изискват лични карти и служебни бележки за месторабота. Контролът ще е много строг", обясни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

"Досъдебните производства до момента са 789, актовете по Закона за здравето са 5 889, като от тях 2 534 са за неносене на предпазна маска", разкри Ивайло Иванов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!