Махалите са под пълна полицейска блокада

От сряда вечерта два софийски квартала вече са под пълна полицейска блокада. Влизането и излизането от „Факултета“ и „Филиповци“ е разрешено само с основателна причина. Заради няколко случая на болни в двете махали започна масово тестване. Само за последните часове са открити 20 нови заразени.

7 положителни проби за COVID-19 във „Филиповци“ и „Факултета“

Ограничено е и придвижването вътре в кварталите. Хората могат да излизат от домовете си само до хранителен магазин, аптека или по здравословна причина. Те трябва задължително да имат адресна регистрация в квартала, за да бъдат допуснати до него.

От сутринта в двата района започна и дезинфекция около спирки, магазини и пропускателните пунктове. А униформените обикалят по къщите, за да не се допуска струпване на хора. Забранени са всякакви тържества и масови прояви.

А всеки, който иска да мине през бариерите на КПП-тата, трябва да има основателна причина.

"Допускат се хора само с лична карта, служебна бележка от работодателя или декларация. Повод за излизането единствено може да бъде ходене на работа или неотложен ангажимент като ходенето до личен лекар. Имаме КПП-та, които ограничават движението от и към тези райони, защото има доста хора под карантина", обясни Красимир Димитров от Столична община. Той апелира към жителите на кварталите да не излизат от домовете си и да спазват мерките за сигурности.

Строг контрол и дезинфекция има и по големите пазари в последния им работен ден. От петък тържищата ще затворят. Според директора на Женския пазар – Драгомир Димитров, хората свикнаха с мерките и няма струпвания и скандали.

Затягат режима през КПП-тата във „Филиповци“ и „Факултета“ (СНИМКИ)

Пропускателните пунктове във „Факултета“ и „Филиповци“ остават в сила до второ нареждане. Засилен полицейски контрол и проверка на документите има и в други квартали на София.

Репортери: Георги Георгиев, Ивелина Николова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!