Това съобщиха от Столичната здравна инспекция

7 са положителните проби за коронавирус в столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“. Това сочат данните на Столичната регионална здравна инспекция. Инспектори от РЗИ с полицейска охрана издирват лица, които са контактни с болни в двата столични квартала.

В сряда и четвъртък ще бъдат тествани повече от 200 души. Резултатите ще станат ясни в четвъртък. А от полунощ и за двата квартала ще има КПП-та. Влизането и излизането ще се случва само със служебна бележка или декларация.   

Затягат режима през КПП-тата във „Филиповци“ и „Факултета“ (СНИМКИ)

Под засилена полицейска охрана инспекторите от РЗИ – София пристигнаха в махалата във "Филиповци" със списък с имена на хора, които трябва да изследват. Причината – били са контактни със заразени.

Преди още да станат ясни резултатите, инспекторите съставят и протоколи, с които поставят под карантина контактните лица.

 От Националния щаб и РЗИ разясняват цялата процедура както за „Филиповци”, така и за „Факултета”.

Мащабна акция на полицията се провежда в София

"Това е във връзка с последната заболеваемост в тези райони. Повече от 200 души ще бъдат изследвани за два дена. Няма пропуски, но има засилено полицейско присъствие и засилено присъствие от РЗИ", обясни ген.-майор Мутафчийски.

"Правим първо епидемиологично проучване, определяме кръга на контактните, освен това на място сега разпитваме, за да видим дали се разширява кръгът. Така си вървим и си вземаме проби и пак – допълнително правим проучването", обясни д-р Халова, главен инспектор от РЗИ – София.

От полунощ за двете махали се въвежда и специален режим на движение.

„Възложили сме на полицията да създаде нужната организация , така че да се контролира вход и изход от кварталите. Няма да може да се излиза освен в случаите, в които хората отиват на работа , което се доказва със служебни бележки. Също така ще бъде органичено движението вътре в квартала”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще се допуска единствено излизане до магазин за хранителни стоки или до аптека. Заповедта е до второ нареждане.

А София се оформя като огнище на заразата. От всичките 747 проби от страната -  447 са в столицата. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!