Проверката ни показа и че не всички служители по гарите носят маски и ръкавици

Въпреки строгите мерки срещу коронавируса по входовете и изходите на областите градове - оказва се, че в мерките има вратичка. Експеримент на NOVA доказа, че човек може да пътува между областните градове с влак, без да е неоходимо да предостави документ.

Премиерът призова хората да не напускат областните градове по Великден

Крутите мерки по пътищата са направили някои пасажери по-изобретателни. За да избегнат проверките на КПП-тата, просто се качват на влак. За да проверим работи ли тази система за пътуване без да имаш разрешение, на влак се качваме и ние. Избираме линията София - Пловдив.

Обясняват ни, че са нужни само билетите за пътуването, не декларации. Без проверка на документи във влака се качват и други пътници.

„Би трябвало някой да ни ги иска. Трябва да мине полицай. Аз за първи път пътувам с влак в тази ситуация. Четох в доста групи, че минава полицай, взима декларацията, лична карта взависимост каква ти е причината да пътуваш“, разказва пасажерка.

След 2 часа и 40 минути пристигнахме на гарата в Пловдив. Без никой да ни провери за служебна бележка и декларация.

Затягат режима през КПП-тата във „Филиповци“ и „Факултета“ (СНИМКИ)

В заповедите на министър Кирил Ананиев не е изрично посочено кой следи за пътниците по гарите. От МВР обясняват, че имат ангажимент само към КПП-тата на границите на областните градове. От БДЖ също твърдят, че нямат правомощие да проверяват защо пътуват клиентите им. Твърдят и че са осигурили всички мерки за безопасно пътуване в условията на пандемия.

Проверката ни показа и че не всички служители по гарите носят маски и ръкавици. От оперативния щаб не дадоха категоричен отговор за пътуванията с БДЖ.

Според данни от БДЖ КПП-тата по пътищата са пренасочили част от пътуващите към държавната железница.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!