През 2017 г. нов вид паяци беше кръстен Lycosa aragogi заради приликите им с чудовището Арагог

Нов вид пепелянка, открита от учените в Аруначал Прадеш в Североизточна Индия, беше наречена "Trimeresurus salazar" (пепелянката на Салазар) в чест на героя от поредицата книги и филми за Хари Потър, съобщи БГНЕС.

„Очевидно всички ние сме много големи почитатели на творбите на писателката Джоан Роулинг“, каза изследователят Зейшан Мирза, обяснявайки избора на име на уникалното влечуго.

Мъж спаси бременната си съседка от 4-метрова кобра

Новият вид е открит по време на експедиция в джунглата на Аруначал Прадеш. Учените обърнаха внимание на необичайния ярък зелен цвят и червеникаво-оранжевата странична лента на главата на отровната змия, които я отличават от другите пепелянки.

Магьосникът Салазар Слидерин беше един от основателите на училището в Хогуортс, основател на един от четирите дома в него. Традиционните му цветове са зелено и сиво и е известен с уменията си в общуването със змии.

Това не е първият път, в който неизвестните досега видове се кръщават на герои от книгите за Хари Потър. През 2017 г. нов вид паяци беше кръстен Lycosa aragogi заради приликите им с чудовището Арагог.

Как да се справим с 10-те най-разпространени вредители?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.