Пътят от дома до улицата за него се оказал кратък

Снимка на мъж с табела в ръка с надпис „Търся работа" трогна хиляди и за броени часове обиколи социалните мрежи. Пътят от дома до улицата за него се оказал кратък. Божидар Димитров имал съпруга, деца и дом. След като се развел, оставил всичко за тях и започнал да гради нов живот. „Останах без работа, а после и без квартира. Повишиха цената на наема ми от от 250 на 380 лв. и така останах на улицата“, разказва той.

15 дни рухнала сграда в София е негов дом. Макар да живее на открито, спретнатият му вид впечатлява. Опитал отново да е човек. Отишъл в социален дом и издържал само ден. „На обяд дават по един сандвич, вечерта - по един сандвич, а на сутринта глад и съветска музика. А и да стоя по цял ден без работа, няма да стане“, казва Димитров.

Отменят задължителното носене на маски на открити обществени места (ЗАПОВЕД)

Затова написал „Търся си работа" върху картон и излязъл на булеварда. Сред погледите на безразличните, среща този на Пламен.  „Вчера, докато карах колело, видях човек с табела. Не се замислих, говорих по телофона. Разпитах го, за да видя каква е историята му. Извадих от джоба си 5-10 лева, но той отказа категорично да ги вземе. Иска работа, не иска пари“, коментира Пламен Петков.

„Предложи ми - аз отказах. Не мога да взимам пари така, може да има и той нужда от тях.  Просто не си заслужава“, казва Божидар Димитров.

Той обаче се съгласява Пламен да му направи снимка, която да публикува като обява за работа в социалните мрежи. За часове - стотици предлагат помощ. Така, от тази сутрин, Божидар вече има подслон, прехрана и така жадуваната работа. Предложила му я е Габриела. „Работата му е свързана с обща работа в градина. Портиерска работа е, лека работа. Трудно е да вземеш човек от улицата, но точно в това се изразява и доброто. Трябва да поемаме такива рискове, да вярваме, че хората са добри и да се опитаме да им помогнем с каквото можем“, категорична е тя.

И макар да нямал нищо до тази сутрин, Божидар също помагал на безмълвните си нови приятели. „Намерих си по контейнерите чипс, вода, кебапчета и кюфтета. Дадох на кучето. Храня и един таралеж, той е с много малки. Обичам животните“, разказва той.

Репортер: Благой Цицелков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!