По курортите ще се строи до 15 юни

Шезлонгите и чадърите по морето тази година ще са безплатни. Удължава се обаче срокът за строителство по родното Черноморие. Така то ще е позволено не до 15 май, а до 15 юни.

Освен това, разстоянието между масите в ресторантите се намалява. Така дистанцията между тях ще е не 2,5 метра, а 1,5 метра. Няма да има обаче намаляване при ДДС-то в сектора на ресторантьорството, както искаха ВМРО.

ОФИЦИАЛНО: Заведенията - с минимум 1,5 метра разстояние между масите (ЗАПОВЕД)

Една от темите, предизвикала най-много спорове по време на днешния Коалиционния съвет, е свързана с ваучери. Идеята е такива да бъдат давани на българи, за да могат да ходят на море у нас. Как ще се случва това обаче и каква ще е стойността им - тепърва ще се изяснява.

Идеята е тази година българите да посетят родното ни Черноморие и да подкрепят туристическия бранш. 

„Както е казал Гьоте: "Предложения можеш да даваш само за работа, в която смяташ да участваш", заяви вицепремиерът Томислав Дончев. 

Шезлонгите и чадърите по морето стават безплатни

Над два часа е продължил Коалиционният съвет, на който са обсъждани различни варианти за туристическия сезон. В крайна сметка решение е намерено.

„Ще се прилага използването на талони или купони, познати със звучното име "ваучери" за туризма. Разбрали сме се те да бъдат предоставени само на хора, които са плащали социални осигуровки, които нямат никакви задължения към държавния бюджет", заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов.

„Парите, които ще отпуснеш, ще се върнат от единия джоб в другия. Те ще се завъртят в българската икономика", каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Кой и кога ще раздава ваучери за почивка не е ясно. Както и крайният срок те да бъдат използвани. 

Туристическият бранш предлага план за спасяване на сезона

Властта обаче има и още идеи как да накара хората да почиват масово у нас. „Категорично плажните принадлежности за сезон 2020 година да бъдат безплатни", обяви Симеонов. 

Безплатното използване на чадъри и шезлонги обаче не се хареса на концесионерите на плажове по Южното Черноморие.

„Моите приходи са многократно по-ниски от други големи плажове, например. А разходите по обезопасяване, назначване на медицински персонал, почистване и другите обслужващи дейности са абсолютно същите. При мен сметката не се връзва", каза Николай Димитров, концесионер на плаж "Крайморие".

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.