По курортите ще се строи до 15 юни

Плажните принадлежности – чадъри, шезлонги, масички, ще бъдат безплатни тази година. Това стана ясно на брифинг в МС след заседание на Коалиционен съвет във вторник. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Ще се прилага използването на талони или купони – ваучери за туризма. Разбрали сме се те да бъдат използвани само от хора, които са плащали осигуровките си. Размерът и действието на ваучерите предстои да бъде прецизирано. Имаме единодушно мнение и позиция, че ваучерите ще се използват като средство за насърчаване на туристическия бранш. Те ще бъдат възможни и за ученици – за зелени училища, например", каза Валери Симеоновот НФСБ.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че има сериозни спорове по темата с ваучерите. „Това е едно безспорно добро намерение. Но какво правим с хората с високи доходи? На тях един ваучер за безплатна почивка не им е от полза. В следващите дни ще продължат разговорите по тази тема на политическо и професионално ниво”, заяви Дончев.

Ще се удължи и правото за строителство по морето до 15 юни. 

Туристическият бранш предлага план за спасяване на сезона

„По искане на ресторантьорския бизнес ще се измени последната заповед на министъра на здравеопазването и задължителното разстояние между масите в заведенията ще стане 1,5, а не 2,5 метра. Обслужващият персонал ще работи с шлемове, а не само с маски", обяви Симеонов. 

На брифинга стана ясно още, че управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“. Ще се продължи работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти. Реконструкцията на язовирите също ще се ускори.

„Имаме поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени. Няма да избегнем и тежките ремонти на Бели Искър и Огоста, където вече са започнали ремонтите на стените им", уточни Симеонов.

„По строителството се предвижда засилването на работата в посока изграждане на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд. Коментирахме и подновяване на санирането, но това е под условие, тъй като сме единодушни, че това не трябва да е безвъзмездно, а с поне 30% участие на етажната собственост", добави още Симеонов.

НА МОРЕ В ЧУЖБИНА: Турция също спасява сезона, обособява зони без COVID-19

„Коментирахме възстановяване на спортните мероприятия. За футбола сме се разбрали – ще следим възобновяването на първенствата в другите държави, и ще ги възстановим по същата схема и ние. Ще се насърчава и възобновяването на индивидуалните спортове, тенис, конен спорт, плувни спортове. В областта на земеделието имаме споразумение да се инвестира в производството на основни зеленчукови и овощни изделия и продукти", коментира още Симеонов.

„Пандемията ще свърши и е важно как ще излезем икономически от нея. Икономическата криза ще има измерения дори върху демографията. Хората, които не намерят възможност за препиятание в България, ще се качат на първия самолет и ще заминат. След година-две ще проблем с работната ръка. Помощта за туризма и земеделието трябва да е приоритет. Парите на българските граждани, които ползват туристически услуги, да подпомогнат нашия туризъм, а не да изтекат навън. Страни като Гърция, Турция замислят мерки, за да привлекат туристи". Това заяви Красимир Каракачанов.

„Извънредното положение изигра своята положителна роля. България е една от страните с най-ниска заболеваемост. Мерките, приети от правителството, бяха адекватни. Животът трябва да продължи. Не можем да живеем в извънредно положение завинаги. Нашата идея е да дадем възможност по-лесно да преживеем тази ситуация. Логиката на ваучерите, че парите ще се завъртят в българската икономика", каза още Каракачанов.

„На първо място имаме консенсус по отношение на мерките, които са приети до момента. Дискусията и разговорите продължават. Имаме предложения от партньорите. Българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Не е ясно какъв летен сезон ще имаме. Ше поработим върху алтернативни хипотези“, каза Томислав Дончев.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.