Според изследване вирусът може да се задържи много по-дълго в тестисите

Китайски учени анализираха резултатите на 38 пациенти, хванали коронавирус - 15, които все още са в болница, и 23, които са се възстановили. Общо 6 мъже, или 16 на сто, са имали вируса SARS-CoV-2, който причинява коронавирус, в пробата си от сперматозоиди, двама от тях вече са се изчистили от заболяването. Учените твърдят, че вирусът може да се задържи много по-дълго в тестисите и може да се разпространи по-късно чрез секс, съобщава британският вестник The Sun, цитиран от БГНЕС.

Д-р Стаменов: Коронавирусът не може да се предаде през плацентата

Изследователят д-р Шикси Цзан казва, че „оцеляването на COVID-19 в спермата на възстановил се пациент поддържа вероятността от заразяване на други хора“. Той добави, че ако по-нататъшните тестове покажат, че коронавирусът се предава по полов път, възстановяващите се мъже трябва да бъдат насърчавани да се „въздържат или да използват презервативи“, за да предотвратят предаването.

Британски експерти смятат, че резултатите са „интересни“. Алън Пейси, професор по андрология в университета в Шефилд, заяви, че не трябва да се изненадваме, ако вирусът, който причинява COVID-19, бъде открит в спермата на някои мъже, тъй като това е устаноено при много други вируси като ебола и зика.

НАУКАТА ОБЯСНЯВА: Защо трябва да спазваме социална дистанция?

Други учени казаха, че изследването повдига „важни въпроси“.  „Тази констатация повдига възможността COVID-19 също да се предава чрез сперма и по този начин чрез сексуален контакт, може би включително по време на фазата на възстановяване.“, заяви професор Ричард Шарп от университета в Единбург и член на Обществото по ендокринология.

Според него изучаването на продължителността на вируса в пробите от сперма трябва да бъде приоритет, за да се предотврати разпространението на заразата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.