Правителството на Кипър постепенно отменя ограниченията, наложени заради коронавируса

Правителството на Кипър постепенно отменя ограниченията и по отношение на полетите от летищата в Ларнака и Пафос, както и работата на летищата и хотелите. От 9 юни се възобновяват въздушните съобщения, обяви министърът на транспорта Янис Карусос.

РЕСТАРТ НА ТУРИЗМА: Редица европейски държави с нов план за летния сезон

На заседанието на кабинета беше утвърден междуведомствен план за действие за постепенна отмяна на ограничителните мерки, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Планът предвижда два етапа за откриване на летищата и за възстановяване на връзките на Кипър с други държави. Първият етап е от 9 до 19 юни, а вторият – от 20 юни, съобщи министърът.

България се готви да свали ограниченията за пътуване към Гърция

Въз основа епидемиологичната обстановка са определени две категории държави, с които да се възстановят въздушните комуникации. В категория А попадат Гърция, България, Малта, Норвегия, Австрия, Финландия, Словения, Унгария, Израел, Дания, Германия, Словакия, Литва. В категория Б са Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия.

Ангелкова: Водят се интензивни разговори за възобновяване на чартърите от 15 юни

По време на първия етап пътуващите от държавите от двете категории трябва да представят сертификат за изследване за COVID-19, направен от сертифицирана лаборатория 72 часа преди полета. Кипърските граждани и резидентите в Кипър ще имат възможност да преминат тестиране след пристигане в страната. В този случай те ще са принудени да останат в самоизолация, докато не излязат резултатите от теста.

Сърбия разреши свободното влизане на всички в страната

При втория етап на пътници от държави от категория А няма да им бъдат искани сертификати, за разлика от онези от страни от категория Б. От 18:00 часа на 25 май се отменя задължителната карантина за всички, които в момента се намират в карантинни зони в Кипър. Те ще останат в самоизолация в домовете си. Министерският съвет реши от 1 юни да се отворят хотелите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.