Заради обстановката в страната от два месеца и половина в него не са влизали ученици

Природоматематическа гимназия „Екзарх Антим Първи“ във Видин е едно различно училище. То е голямо, ново и модерно. За съжаление като всички останали училища, и в това вече два месеца и половина не са влизали ученици. Но то си има собствен амфитеатър, тенис корт на покрива, парк и кабинет по роботика.

„ТЕХНИТЕ ИСТОРИИ”: Ученици помагат на възрастни хора в Мисия „Усмивка”

Едни от най-добрите ученици във Видин учат в едно различно училище. За една учебна година е направен цялостен ремонт на сградата, на класните стаи, които са и с ново оборудване, модерно видеонаблюдение и отопление. Към основната сграда на училището е построена нова спортна зала на покрива на която има тенис корт.

„Това е открития тенис корт на покрива на спортната зала. Тук също ще поставим вратички за игра на футбол на малки вратички, могат да се поставят подвижни баскетболни конструкции, за да се играе стрийт бол на открито.Имаме и места за публиката.  Мога да кажа, че разполагаме с едно спортно бижу, което много малко места в България имат като придобивка.“, разказа Росен Ракаджиев, който е учител по физическо възпитание и спорт.

"Нищо лично": Каузата на две български учителки

Под тенис корта се намира новопостроената мултифункционална спортна зала. Новата зала дава възможност на училището да кандидатства за домакински игри по баскетбол и волейбол. А гимназията е водеща по ученически спорт в цялата област Видин.

„Баскетболното, волейболното игрище с олимпийски размери, със сектор публика, със светлинно табло. Така че има абсолютно всички условия за провеждане на състезания от държавния спортен календар. Имаме републикански титли по волейбол, вицешампиони сме на България по баскетбол. Миналата година се върнахме от Световни ученически игри в Хърватска. Шести сме в света по волейбол за момичета.“, сподели Ракаджиев.

Музиканти от Софийската филхармония с поздрав за 24 май (ВИДЕО)

Ремонта на училището е реализиран по проект. Сега, когато всичко е готово, всички очакват с нетърпение да се върнат отново в клас.

„Това, което се случи в нашето училище, е огромна придобивка не само за нашия град, но и за цялата система на образованието в страната. Мисля, че в тази посока трябва да върви политиката, както на местната, така и на централната власт. Нещата няма да се получат, ако нямаме безрезервната подкрепа на родителите, а те са били през цялото време до нас. И без, разбира се, креативността и изключителния професионализъм, на хората, които работят при нас“, заяви директор на ПМГ „Екзарх Антим I“- Видин Румяна Петрова.

В сградата са направени и нови кабинети по роботика, биология, химия и физика. А резултатите и сега са на лице. Учениците на Видинската природо-математическата гимназия достигат върховете по различни предмети на национални състезания и олимпиади.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.