Осигурили са за медиците и техните пациенти 10 спринцовкови инфузионни помпи и 165 комплекта защитни облекла от най-висок клас

Ново дарение от братята Кирил и Георги Домусчиеви получиха болниците в Разград, Исперих и Кубрат. Собствениците на „Биовет” и ФК„Лудогорец”, чрез фирмите си „Хювефарма” и „Биовет”, са осигурили за медиците и техните пациенти 10 спринцовкови инфузионни помпи и 165 комплекта защитни облекла от най-висок клас – водонепроницаеми мембранни гащеризони с качулка за многократна употреба.

Облеклата са различни размери и са съобразени с нуждите на персонала от съответните болници. Допълнително са осигурени и 1000 броя бързи тестове.

Най-голямата част от дарението е за болницата в Разград, където има инфекциозно отделение и вече работи PCR лаборатория.

„То съдържа предпазни облекла, които обаче са за многократна употреба, те са специални, трислойни, с качулки и са сертифицирани така че лекарите, които ги ползват могат да бъдат 100 процента сигурни,че са защитени“, каза Теменуга Газдова - управител на "Биовет" –Разград.

„Предпазните екипи ще бъдат разпределени като започнем от спешното отделение, следва инфекциозното и лабораторията. Това значи, че ние ще пазим персонала“, коментира управителят на МБАЛ "Свети Иван Рилски" - Разград д-р Гечо Жеков.

„Реакцията на хората беше много разчувстваща, защото бяха много благодарни и много признателни. Имаше и такива, които лично ми се обадиха да ми благодарят. Заедно с кметовете на съответните общини обсъдихме, че евентуално второто дарение ще го направим в първата половина на месец юни“, добави Теменуга Газдова.

Кирил и Георги Домусчиеви дариха храни за 250 000 лева на нуждаещи се семейства (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

„СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,
във времената на пандемия на първо място трябва да бъдем единни и солидарни един към друг. Щастлив съм, че заедно с брат ми имаме възможността да подпомогнем болниците в Разград, Исперих и Кубрат.

Медиците и целият персонал заслужават най-добрите условия на труд. Надявам се все повече хора да започнат да помагат. Не бива да забравяме, че лекарите винаги са на първа линия и се грижат за нашето здраве”, написа Кирил Домусчиев във Facebook.

В началото на пандемията от COVID-19 разградската болница получи първоначално еднократни и многократни защитни предпазни средства и бързи тестове. След това бе направено дарение от 250 000 лева, които бяха използвани за закупуване на апаратура и тестове за изградената нова модерна лаборатория за PCR тестове за изследване на коронавирус. С останалите средства бе осигурено и необходимото оборудване за лечение на болни от COVID-19 в определеното за целта инфекциозно отделение в болницата.

При кого отиват пакетите от „Лудогорец” и „Биовет”?

В началото на май, по инициатива на братя Домусчиеви, ФК „Лудогорец” и „Биовет” заделиха средства за подпомагане на крайно нуждаещите се в областта. В общините Разград, Исперих, Кубрат, Цар Самуил, Лозница, Завет и Самуил бяха раздадени 4000 пакета с хранителни продукти и перилни препарати на социално слаби, възрастни и хора в неравностойно положение.

Репортер: Наталия Йорданова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.