Те ще се обучават да летят на изтребител F-16

До дни първите четирима български пилоти заминават за Съединените щати, където ще се обучават да летят на изтребител F-16. Днес летците от авиобаза “Граф Игнатиево” бяха посрещнати от ръководството на Военното министерство и от президента.

Бъдещи пилоти на F-16 преминаха теоретичен етап от първоначалната подготовка

В следващите 3 години летците ще сменят авиобаза "Граф Игнатиево" с тренировъчните центрове на американските военновъздушни сили. Там те ще са лицето на българската бойна авиация.

"Мотивирани сме да покажем най-доброто от себе си. Ще направим каквото е нужно. Ръка за ръка с тази чест и доверие, която ни се оказва, върви и отговорността", смята майор Стоян Петков.

МАЙСТОРСТВО ПО ВРЕМЕ НА БУРЯ: Българка управлявала един от самолетите, успели да кацнат на "Хийтроу"

За него смяната на МиГ-29 с F-16 ще е най-емоционална, тъй като е летял с него над 10 години. Като малък е запомнил и неговия дебют във въоръженитъе сили на страната.

"За авиатора самолетът е нещо много повече от 18 тона метал. МиГ-29 беше и все още е моята голяма любов. Никога няма да забравя първия допир с МиГ-29, както и всичко, което са ме учили инструкторите", споделя майор Петков.

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

До края на обучението си зад океана българските пилоти ще трябва да са овладели и най-малкия детайл в управлението и способностите на F-16 Block 70. Освен чисто технологичната смяна на типа боен самолет, те трябва да се справят с огромния информационен поток към кокпита на американския изтребител.

В базите на “Air Force” летците се готвят за натоварено обучение и тренировки. Първите четирима в американската учебна програма бяха изпратени от военния министър. Красимир Каракачанов подари на всеки по една икона на Свети Георги. Успех на пилотите пожела и президентът Румен Радев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.