Ретинопатия е едно от най-сериозните нарушения при децата, родени преждевременно

Годишно по 12 недоносени деца у нас губят зрението си изцяло и броят им се увеличава. Оказва се, че липсва достатъчно организация за ранното диагностициране на проблема.

Ретинопатията на недоносеността е едно от най-сериозните нарушения при децата, които са родени преждевременно. Колкото по-малко се роди едно бебе, толкова по-вероятно е да се сблъска с това.

Как да опазим зрението си?

Основната причина за проблема е, че ретината не е достатъчно развита. Самата грижа за малките деца също увеличава риска - например, кислородолечението и механичната вентилация, които им помагат да дишат, защото дробовете им не са готови да се справят сами.

„Понякога дори ранната интервенция не може да помогне на детето, когато то е в 24-25-26 седмица. Незрели са кръвоносните съдове в ретината. Дори да го лекуваме, за съжаление, заболяването прогресира и се стига до отлепване на ретината. Според наши собствени данни ретинопатията засяга 20–23% от всички недоносени деца, като най-засегнати са родените преди 30-та седмица”, обясни  доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в "Александровска" болница.

Да помогнем на очите си, ако работим от компютъра вкъщи

По план Даная е трябвало да се появи на бял свят в началото на юли. Но решила, че иска да поеме въздух още в края на март. И вече от 3 месеца спи спокойно, отделно от майка си, въпреки че в началото лекарите не възлагали надежди за оцеляването й.

Два месеца по-късно медиците в родния град на детето - Русе, й правят скрийнинг и откриват ретинопатия. В края на май казват, че трябва да бъде транспортирана в София за лазерна операция. Тя е направена в Софийската педиатрия, веднага след като детето постъпва в лечебното заведение. Ако майка й беше се забавила, днес Даная нямаше да вижда.

ПРЕЗ ОЧИТЕ НА БЕБЕ: Ето как детето вижда света през първата година от своя живот (ВИДЕО)

За радост заболяването е овладяно. Но не напълно. Трябва да й се прави скрийнинг на всеки 2 седмици. И точно той е разковничето за това по-малко недоносени да ослепяват. Той се прави с уред в първия месец след раждането. Но не на всички недоносени.

Ретинопатията има 5 стадия. При първите два е още рано за лечение, но след третия вече може да е твърде късно. Има няколко предпоставки да се закъснява и съответно - да се стига до безвъзвратна загуба на зрение.

Инициативата за взаимопомощ между болниците и специалистите идва от тях самите. И според доц. Оскар това е правилно, но недостатъчно. Трябвало да се помисли за комуникацията между болниците и на ниво здравно министерство. 

Съвети за по-добро зрение

Появява се и друг познат проблем – недостигът на медици. Има по-малко от 10 такива специалисти у нас. Някои лекуват с алтернативни методи, но лазерният е най-ефективен. А децата, които не са родени в София, се налага бъдат транспортират спешно в столицата до 72 часа от диагностицирането. Разбира се, пътят крие своите рискове. Спънка пред лечението на децата е и апаратурата, чрез която се извършва скрийнингът. Става дума за дигитални ретинални камери.

Един такъв апарат струва над 100 000 евро и в България в момента има 7 такива. В неонатологичната клиника на Столичната педиатрия апаратурата е дарена от „Българската Коледа”. А според доц. Оскар такива апарати трябва да има във всеки град с неонатологично отделение, дори да липсват тесни специалисти по ретинопатия. Доцентът предупреждава и за друга често срещана грешка – родителите закъсняват със скрийнинга и операцията.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.