От там поясниха, че са имали сигнали за хора, които се опитвали да правят такива

"Публикуваните по-рано материали потвърждавад информацията, които се изнасяха от страна на правоохранителните органи, че определенени групи и хора са се опитали да контролират мирния протест на гражданите и да създават провокации. Има  и данни за организираност". Това каза на брифинг заместник-директорът на СДВР комисар Антон Златанов.

"Шествията и митингите не са съгласувани със Столичната община и не са заявявани. Въпреки това създаваме организация за движението по пътните артерии, за да защитим правата на тези, които нямат общо с протеста и искат да се придвижват свободно из града", поясни още Златанов.

Без ескалация на напрежението приключи петия ден на протести в София

"Уважавам правото на свободно събиране на гражданите, създаваме организация за движение по основни пътни артерии за обществения ред в столицата, така че да защитим правата на протестиращите, а и на тези, които искат свободно да се движат в града. Защитаваме правата на всички граждани. Призовавам всеки гражданин, идващ на протест, да се запознае с информацията и да помогне и на нас правоохранителните органи да пазим обществения ред, държавността и демокрацията. Гражданите да не се поддават на провокации, а да протестират в рамките на закона и ние ще им съдействаме за това", призова той.

Комисар Златанов допълни, че  в полицията са получавани сигнали за хора, които са се опитвали да провокирати служителите на МВР са били помолени да ги отстранят.

Митинги срещу властта в над 10 големи града у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той поясни, че на първа редица на протестите ще има полицаи с жилетки антиконфликт. „Нашето ежедневно послание към обществото ще бъде, че провокации, насилие и агресия от страна на полицейски служители към протестиращите няма да има”, допълни той.

По думите му огромна част от гражданите излизат да протестират по собствено убеждение. 

Комисар Златанов уточни, че на петия ден от протестите  е имало само един инцидент. Мъж е счупил стъкло на автомобил на медия. След това е задържан. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.