Тя допълни, че едно от нещата, които всички искат, е стабилност

„Кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав, защото имаме много работа, която предстои. Една от тях е ратификация и приемането на документите, свързани с договорките от тази нощ в Брюксел, както и актуализацията на бюджета за тази година. Трябва и да бъде приет бюджет за следващата година. Това няма как да се случи при неработещ парламент”. Това каза в предаването „Здравей, България” министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Ще има ли рокади в кабинета "Борисов 3"?

Тя допълни, че едновременно с тези задачи, кабинетът има и ангажименти относно мерките, които се подготвят по отношение на запазването на заетостта и подкрепа на бизнеса. „Всички тези мерки искат законодателни решения, които не могат да бъдат направени в случай, че няма парламент”, обясни социалният министър.

Деница Сачева е на мнение, че  всички варианти за довършване на мандата са възможни. Сред тях е и експертен кабинет. А прогнозите на социалното министерство са в края на годината безработицата в страната да достигне 6,5-7%. „Неизбежно е да има ръст на безработицата през периода октомври – ноември, предвид факта, че тогава затваря летния сезон. Освен това очакваме инерционни процеси в икономиката на страната вследствие влиянието на тези на другите държави”, поясни министърът.

Борисов: България ще получи близо 29 млрд. евро в следващите години

Сачева уточни, че от 29-те милиарда евро, които страната ни ще получи в следващите години, 7,7 млрд. бъдат от фонда за преодоляване на последиците от пандемията с коронавируса. „Тези средства не трябва да бъдат разглеждани просто като пари, а като бъдещи проекти, по които и ние в момента работим, за да може да стигнат максимално бързо до хората”, каза още тя.

Социалният министър коментира и скандалния случай, в който майка от Перник бие детето си пред камера. Тя обясни, че жената е жител на София, но живее в миньорския град. Жената е била в звено „Майка и бебе” и е работено с нея по време на раждането и след него. Работата с нея продължила и след като тя отишла да живее в Перник – до началото на миналото лято.

Целия разговор гледайте във видеото

Задържаха майка, заснела как бие детето си (СНИМКА)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.