НЗОК ще плаща по 20 лева за тестовете за COVID-19 при прием в болница

Увеличават парите за клиничните пътеки във всички болници в страната. Това става с анекс към Националния рамков договор. За тестове за COVID -19 се отпускат по 20 лева допълнително за всеки пациент, независимо по каква клинична пътека е приет. Освен това цените на клиничните пътеки нарастват с 10 %, считано от 1 август. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Това увеличение ще има устойчив характер и ще продължи и през 2021 г.”, заяви проф. Ангелов.

 

Повишават се цените на инфекциозните пътеки, особено на тази за лечение на пациенти с коронавирус. Например една от пътеките за лечение на COVID-19 нараства двойно - от 618 лв. на 1200 лв.

Според проф. Ангелов в първичната извънболнична медицинска помощ също ще има увеличение на цените на всички дейности средно с 10% . Цените на първични и вторични прегледи също се увеличават с 10%, увеличават се и обемите. „Това касае приблизително 6000 практики”, обясни здравният министър.

В денталната помощ се предвижда покачване на цените на дейностите без протезите с приблизително 10%, като целта е да се увеличат месечните плащания , считано от 1 август 2020г. Това ще доведе до повишаване качеството на предлаганата дентална помощ, смята още здравният министър.

С 10% се увеличават и цените при фармацевтите при заплащането на рецепти, които са 100 % реимбурсирани от НЗОК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.