ГЕРБ и „Обединени патриоти" сядат на масата за преговори още следващата седмица

Коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" сядат на масата за преговори, още следващата седмица. Те ще дискутират предложенията на министър-председателя за свикване на велико народно събрание.

От НФСБ са по-скоро склонни да подкрепят исканите промени. Част от тях съвпадали с политическата им програма. „Обсъдили сме ги в суров вариант, но до голяма степен съвпадат с нашата програма. Предложенията за намаляване на броя на депутатите и индивидуалната конституционна жалба са наши предложения от отдавна. Нов беше подходът – решителната крачка за опит на даване на отговор на натрупаните обществени очаквания”, заяви зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.

Симеонов: До голяма степен идеите на ГЕРБ за промени в Конституцията съвпадат с нашите

От ВМРО били готови за подкрепа, но при приемане и на техните  предложения за конституционни поправки. „Няма как да се подпишем под едностранно изявление, в което не са включени нашите идеи. Искаме залагането на тези базови ценности – задължително гласуване, образователен ценз, военна повинност”, каза евродепутатът Ангел Джамбазки.

Джамбазки: Броят на депутатите трябва да бъде намален, важно е и как се избират те

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки не подкрепя идеята за Велико народно събрание. Призна, че никой до момента не ги бил търсил за подкрепа. „ВОЛЯ е единствената българска партия, която е последователна в идеите си и счита, че Великото народно събрание е изпразнено от смисъл. Смятаме, че всички неща трябва да се случват от обикновено Народно събрание с по-голямо мнозинство”. Това обяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Трябва ли да се свика Велико народно събрание?

Предлаганите промени засягат и съдебната власт. Според представляващия Висшия съдебен съвет – Боян Магдалинчев, обособяването на Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите би имало отношение към избора на тримата големи в съдебната власт. „С тези промени, когато ги видим факт, ще разберем дали тримата големи ще бъдат избирани от такъв орган или Съдийската колегия ще си избира отделно председседателите на върховните съдилища, а Прокурорската колегия отделно главния прокурор”, коментира той.

Магдалинчев: Борисов иска изцяло нова Конституция – не промени в сегашната

И допълни: „Конституцията може да се преработи в тази посока само от Велико народно събрание. Обикновено Народно събрание не може да намалява мандатите на двамата председатели на върховните съдилища и на главния прокурор”.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.