В София се търсят 22-ма преподаватели за децата от 1-ви до 4-и клас

По-малко от месец преди началото на учебната година, стотици училища в страната търсят учители по различни предмети. В София се търсят 22-ма учители за децата от 1-ви до 4-и клас, в Пловдив – 57, в Монтана – 6. За учениците от 5-и до 12-и клас недостигът е още по-голям. В София търсят 27 преподавателя, в Пловдив  - 134, в Габрово – 31, а в Монтана - 28. Там се търсят предимно преподаватели по математика и предучилищно обучение.

В езиковата гимназия в Монтана през лятото си търсили петима учители. Един от кандидатите, който вече е одобрен и през новата година ще преподава немски език в училището, е Олег Александров. Досега той бил учител в София, специализирал и в чужбина, но решил да се върне в родния си град.

Родителите няма да имат правото да избират дали децата им да учат дистанционно

„Изолацията, която ме хвана първоначално в чужбина, а след това в София не ми се отрази добре. В такива моменти не е хубаво да си сам”, сподели той.

Само в област Монтана 39 училища от общо 60 си търсят учители. А свободните места за учители са 61. Директорите имат още няколко седмици, за да намерят преподаватели.

Един от вариантите е учебните заведения да използват един и същ учител, който да преподава на няколко места.

Какви ще са правилата през новата учебна година?