Онази България, която впечатли Алеко Константинов

“Какво?! Швейцария ли?!” Не само Алеко Константинов, а всеки би реагирал така, когато се изправи сред величествените скали на Руй планина. Ждрелото на река Ерма има силата да омагьоса туристите с неземна прелест. На час път с кола от Перник и около час и половина от София, Трънското ждрело е отбелязано на всяка карта и GPS. Част е от 13-километрова кръгова пътека с няколко разклонения.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Магичните Крушунски водопади и Деветашката пещера (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тръгваме от първите къщи на село Ломница по маркирания маршрут и веднага потъваме в дебрите на дълбок, тесен пролом. Под нас бушуват водите на река Ерма. Нагоре се извисяват двата емблематични за ждрелото скални масива. Този вдясно носи името „Жилав камък”, а в неговата основа зее дупката на тъмен тунел.

200-метровият тунел не е естествен. Прокопан е в началото на миналия век с идеята оттук да минава теснолинейка, която да свързва Трън и сръбския град Димитровград. Заради войните обаче проектът е прекратен и на българска територия остават два от тунелите.

„Дотам и обратно“: Из потайностите на Деветашкото плато

Ако продължим по равната пътека, ще се насладим на лека разходка до останалото в България след подписването на Ньойския договор село Богойна. Тръгваме обаче към друго интересно място - завиваме вляво през гората, отново към реката и поредният приказен дървен мост - най-дългият, около 35 метра. А след него започва и по-трудната част от този маршрут. Стръмно изкачван към един от двата остри скални масива, наречен “Църквището”.

Извисяващият се скален зъбер на пръв поглед плаши с височината си, но нагоре все пак има пътека. Участъкът е стръмен и хлъзгав. Освен стръмната пътека, за която са задължителни здравите планински обувки, има и сравнително по-лек маршрут. Обозначен е с табели в самото начало на Трънската пътека. Независимо откъде тръгнем обаче, пътеките се събират в най-високата част на скалата.

„Дотам и обратно“: Живописното изкушение „Варовитец“ край Етрополе

Ако някой се страхува от височини, по-добре да си спести тясната пътечка до върха и погледа към бездната надолу. Но пък точно тази панорама във всички посоки е от онези магически места, които спират дъха и те оставят без думи.

„Църквището” - страховит скален зъбер, който се извисява на 200 метра над реката. Виждаме оттук и самата река Ерма, която е любопитна и с още един факт. Ерма е една от двете реки у нас, които идват от територията на друга държава, в случая Сърбия, текат на Българска земя и се връщат отново в Чужбина.

Ако живеете в София, Перник или Кюстендил, тази приключенска разходка ще ви уплътни само няколко часа. От Благоевград, Велико Търново или Пловдив, за да усетим и видим тази красота, е необходим цял ден.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.