До водопад “Варовитец” води малката река, която се точи покрай оградата на манастира и потъва в гората

Всеки любител на водопадите трябва да види това. Варовитец е живописно изкушение, скрито под Старопланинския Черни връх, съвсем близо до Етрополе.

GPS-ът лесно ще намери Етрополското село Рибарица, от където вековна букова гора примамливо отваря своите врати към прелестна пътека в планината. Маршрутът се нарича “Екот от камбанен звън” и малко след като потъваме в гората, някъде в далечината проехтяват камбаните на Етрополския манастир.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до каньона на река Чернелка (ВИДЕО)

По пътя има много местенца, където човек може да си стъкми приятен семеен пикник. Тишината и спокойствието са пленили този планински рай. В същото време “Света Троица” е истинско историческо съкровище. Манастирът е бил килийно училище през 17 век. Бил е и голям книжовен център по това време. Там се е укривал и дяконът Васил Левски.

До водопад “Варовитец” води малката река, която се точи покрай оградата на манастира и потъва в гората. Няколко минути след като кубетата на храма се губят зад високите дървета, пред нас се изправя един от най-красивите водопади у нас. 

Самият водопад не е особено висок, но пък е доста внушителен. Там реално можеш да минеш зад водите, които се стичат по склона. “Варовитец” е висок 15 метра. Пада по ръба на изсечена в карстовия склон дупка, наподобяваща пещера. Природният феномен е особено красив напролет, когато е пълноводен. Зимата пък водата замръзва в извънземни ледени форми.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": На "покрива" на Тетевен (ВИДЕО)

Заедно с пътеката от село Рибарица и манастир “Света Троица”, природният феномен събира красотата на Балкана в една лека и приятна разходка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.