Николай Василковски ни разхожда из потайностите в района на Ловеч

В рубриката „Дотам и обратно“ тази събота Николай Василковски ще ни разходи до Крушунските водопади и Деветашката пещера - приказен свят с много подземни потайности и великолепие, което те оставя без дъх. Със своите над 30 открити пещери и множество водни каскади, Деветашкото плато предлага наистина незабравимо пътуване.

СНИМКИ ОТ МАГИЧНИТЕ МЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Тръгваме от село Крушуна по пътя от Ловеч към Левски, за да потънем в зеления рай на едноименните водопади. Основната пътека не е дълга и за 30 минути стигаме до поредицата водни скокове, които напълно оправдават славата на това място.

„Дотам и обратно“: Живописното изкушение „Варовитец“ край Етрополе

Природата наистина се е престарала. Под лъчите на слънцето водата се точи по зелените тераси, рисувайки форми, извадени от въображението на авторите на приказки.

И ако си мислим, че това е всичко, ще пропуснем много. Поемаме по една от страничните пътеки през гората, покрай скалите, която ни води над пленителната водна каскада. Стигаме до пещера “Водопада”. Днес геоложкият комплекс в сърцето на Деветашкото плато е известен, посещаван и облагороден. Преди хилядолетия обаче районът е бил почти непристъпен. Въпреки това тук, покрай водопадите, сред гъстата растителност, археолозите са открили дупки в скалите.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до каньона на река Чернелка (ВИДЕО)

Скалните ниши имат интересна история. През 13 век точно тук усамотение са търсели монаси отшелници. Със сигурност те са имали познания в областта на геологията, за да прокопаят своите килии точно там, където скалите са ронливи и позволяват това.

Снимки: Николай Василковски, NOVA

Приказката, която ни развежда из дебрите на Деветашкото плато не свършва дотук. Само на 15 километра от Крушунската каскада ще намерите още един феномен, издълбан от майката природа - Деветашката пещера. Нейната площ е 20 000 кв. км или колкото поне 3-4 футболни игрища. 

Историята на човешкото присъствие тук е дори още по-древна. Най-ранните археологически доказателства разказват за хора, ползвали естественото укритие 70 хилядолетия преди новата ера. Ясно видими са обаче останките от времето, когато този подземен рай е бил секретен военен склад.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": На "покрива" на Тетевен (ВИДЕО)

През миналия век в пещерата е имало няколко големи цистерни, в които се е съхранявало гориво. От години те са премахнати и са останали само бетонните площадки.

И Крушунските водопади, и Деветашката пещера са лесно достъпни забележителности, за които се плаща входна такса. И двете места обаче са в задължителния списък на всеки любознателен турист.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.