По време на набег белгийската овчарка Куно се справи с въоръжен боец на „Ал Кайда”

Военно куче, промъкнало се през вражеска стрелба, за да спаси живота на британски войници, борещи се с Ал-Кайда в Афганистан, получава животинския еквивалент на Викторианския кръст.

Спасиха белоглав лешояд край язовир „Студен кладенец” (ВИДЕО+СНИМКИ)

По време на набег белгийската овчарка Куно се справи с въоръжен боец на „Ал Кайда” и се справи с бойната си задача, въпреки получените куршуми в двете задни лапи, съобщи Би Би Си.

След като изгуби една от лапите си, той стана първото военно куче във Великобритания, което получи протезиране по поръчка.

Четиригодишното куче ще получи медала на „Дикин”, който е награда, еквивалентна на Викторианския кръст за храброст за хората.

Зоопарк лекува с марихуана стреса на слоновете

Куно и водачът му бяха на разположение на елитните части на Специалната служба по време на нощна акция, насочена към екстремистите на Ал-Кайда в Афганистан миналата година, когато англичаните били атакувани от терористите.

Силите, притиснати от картечен огън на бунтовник, не успели да настъпят напред.

Куно е изпратен да преодолее задънената улица. Без да се колебае, той се втурнал през градушка от куршуми, докато носел очила за нощно виждане, за да се справи с нападателя, като го свалил на земята и спрял картечната атака.

Гарваните в Лондонския Тауър скучаят заради COVID-19 (ВИДЕО)

Така смелото куче променило хода на мисията и помогнало на войниците да я завършат успешно.

Той е претърпял тежки наранявания - включително куршум, засегнал основна артерия - и се е нуждаел от няколко животоспасяващи операции, преди да може да бъде откаран обратно в Обединеното кралство за по-нататъшно лечение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.