Това показва проучване на Националното представителство на студентските съвети

90% от студентите искат лекциите да се провеждат в университетите, а не дистанционно. Проучването е на Националното представителство на студентските съвети.

Учебната година в УНСС започва с две седмици по-рано - на 14 септември. В университета са записани 20 000 студенти. Заради големия им брой, първи и втори курс ще се обучават хибридно. Една седмица ще ходят на лекции, а на следващата ще учат онлайн.

„Четните номера в четна седмица на годината присъстват, а нечетните следващата седмица и така се редуват”, обясни ректорът на университета Димитър Димитров.  

НЕСТАНДАРТНИ МЕРКИ: В пловдивско училище децата ще влизат в клас през прозорците (ВИДЕО)

Дезинфекция на помещенията ще се прави по няколко пъти на ден. На трите входа на университета се монтират термокамери.  Температурата ще се мери и ръчно.

В очакване как ще започне учебната година са и 16-те факултета на най-големия университет в България – Софийския. Студентите редовно обучение в старопрестолната „Алма Матер” също не знаят под каква форма ще учат. Решение има само за записалите се задочно обучение във Великотърновския университет. За тях лекциите са дистанционно.

Какви мерки срещу COVID-19 се прилагат в училищата в Испания?

„Знам, че това е свързано с квартири, с подготовка. Знам, че се създават неприятности на много хора, но това не зависи от нас”, обясни ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” Христо Бонджолов.

В Аграрния университет в Пловдив новата учебна година ще започне присъствено.

„Нашите студенти трябва да придобият повече практически умения и имаме нужда и от присъствено обучение”, каза проф. д-р Христина Янчева, ректор на Аграрен университет Пловдив.

За по-бърза реакция в случай на съмнение за заразен с коронавирус, университетите обособяват стаи за изолация.

Как се преподава в условията на пандемия?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.