Това е едно от изискванията за старт на учебната година в условията на COVID-19

В Северозападна България някои от учебните сгради все още нямат топла вода. Над 200 училища оставиха осигуряването ѝ за последната седмица от лятната ваканция, въпреки че е задължително.

Тържества за 15 септември - само за някои ученици (ВИДЕО)

В област Враца има четири училища, които в последния момент и спешно опитват да се справят с изискванията на образователното министерство.

„Сега са докарали бойлерчета, които трябва да се монтират за децата. В понеделник,14-ти, бойлерите ще бъдат готови и ще има топла вода”, обясни кметът на Зверино Стоян Петров. 

Оказа се, че само преди година в сградата е имало топла вода. „В едно такова голямо училище топлата вода е много важна. При започване на една нормална учебна година, трябва да бъдат взети всички необходими мерки”, каза Еленка Цветкова.

Другото училище, което има проблем с осигуряването на топла вода е най-голямото в Мездра. На мястото където децата ще се хранят топла вода е осигурена. Такава обаче липсва на по-горните етажи, където децата ще провеждат учебен процес.

НЕСТАНДАРТНИ МЕРКИ: В пловдивско училище децата ще влизат в клас през прозорците (ВИДЕО)

Има предварителен проект за монтирането на бойлер, който да бъде свързан с метановото парно, но за реализацията му е нужно време.

„Имаме подписан договор с фирмата, която ни обещава, че ще имаме топла вода и учениците ще могат да се възползват”, посочи зам.-директорът на училище „Иван Вазов” Цветанка Найденова.

„РЗИ извърши проверки на територията на всички 74 училища на територията на област Враца относно готовността за започването на новата учебна година. Това, което констатирахме, е че са направени освежителни ремонти в почти всички учебни заведения  с цел привеждане в съответствие със здравните изисквания”, добави зам.-директорът на РЗИ-Враца д-р Ирена Видинова.

Здравните документи, необходими за детска градина и училище

Ремонтът не е приключил само в едно училище в село Хайредин, но с разрешение на министерството са осигурени условия в две други сгради. В четвъртото – начално в град Оряхово вече са готови.

„При получен сигнал, че в някое училище няма топла вода своевременно ще извършим проверка и съобразно нормативните изисквания ще приложим всички мерки. Това са предписания на първо време, след това проверка на предписанието и засилен контрол”, категорична е Видинова.

Инспекторите ще продължат да следят за това и след 15-ти септември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.