Общият брой на тази категория лица в страната е 1,31 милиона

Броят на живеещите в Германия бежанци и мигранти с разрешено право на пребиваване за определен срок е намалял за първи път от девет години насам, съобщава „Дойче веле”.

Ръст на мигрантите в Харманли

По информация на федералното Министерство на вътрешните работи общият брой на тази категория лица е 1,31 милиона, което е с около 50 000 по-малко в сравнение с последните шест месеца. Търсещите убежище в Германия и тези с отсрочено изпълнение на депортиране са 450 000, което е с 15 000 по-малко от предходното полугодие, предава БГНЕС. 

От вътрешното министерство уточняват, че тези показатели са свързани с изтичането на срока на действие на специалния статут, с който се ползват тази категория мигранти. „Значителна част от тях” вече не живее в Германия.

Какво представлява новият план на ЕС за миграцията

Улла Йелпке от Лявата партия в Бундестага разкритикува политиката на правителството в областта на миграцията. „Ние разполагаме с място, за което свидетелстват цифрите. В същото време десетки хиляди хора, търсещи закрила, се намират в недостойни условия в европейските страни на влизане”, заяви тя и подчерта, че Германия не трябва да бяга от отговорност.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.