Системата „Мойсей” се състои от 78 прегради

78-те бариери на системата „Мойсей”, предпазваща Венеция от наводнения, бяха успешно изпитани за втори път този месец, съобщава БТА. Те са разположени на няколко места във Венецианската лагуна и се вдигат при сигнал за покачване на водното ниво.

Системата беше задействана успешно заради прогнозирано ниво на така наречената "висока вода" от 135 см. Без тези бариери, обикновено при такова покачване на нивото, половината град се оказваше наводнен.

Нова система успешно защити Венеция от наводнения (СНИМКИ)

Сега в зоните, които не попадат в обхвата на защита на „Мойсей”, покачването на водното ниво достигна 141 см, а това във Венеция остана 52 см и площадите и улиците останаха сухи.

Феноменът на "високата вода" е предизвикан от комбинация от фактори, обострени от климатичните промени - от покачване на водното равнище и необичайно високи приливни вълни до слягането на сушата.

КАТО ВЕНЕЦИЯ: Рибарското селище Ченгене Скеле ще стане още по-цветно

От 23-те случая на "висока вода", превишаващи 140 см, 14 са били през последните две десетилетия, включително и пет миналия ноември, когато площад "Сан Марко" се оказа под един метър вода. Системата „Мойсей” трябваше да влезе в действие през 2011 г., но проектът бе забавен от корупция, закъснения в строителството и превишаване на първоначалния бюджет.

„Мойсей” може да защити Венеция от вълни с височина до 3 метра, което е доста над настоящите рекорди в тази насока.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.