Тя струва 5,5 млрд. евро

Новата система от бариери срещу наводнение, използвана днес за първи път, успешно защити Венеция от "високата вода", съобщи БТА.

"Днес всичко е сухо" написа кметът Луиджи Бругнаро в Twitter. 

Системата от 78 жълти бариери в началото на венецианската лагуна започна да се издига от
морското дъно в началото на прилива. Заради силния вятър и проливния дъжд се очакваше водата да достигне 130 см, доста по-малко от опустошителния 187-сантиметров прилив през ноември миналата година, но достатъчно, за да залее ниските части от града. Когато настъпи пикът по обяд, площад "Сан Марко", който е едно от първите наводняващи се места във Венеция, остана до голяма степен сух.

Стотици евакуирани заради жестоки наводнения в Италия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Системата от бариери "Мойсей" е на стойност 5,5 милиарда евро. Изграждането й беше съпътствано от скандали за корупция и надхвърли бюджета си, заради което графикът беше просрочен. Работата по нея започна през 2003 г. Тя беше тествана през юли и инженерите прецениха, че е готова за използване при лошо време.

Флоренция и Пиза изправени пред бедствие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Наводненията във Венеция се дължат на комбинация от фактори, изострени от изменението на климата - повишаване на морското равнище и необичайно високи приливи, както и слягане на сушата. Системата "Мойсей" е проектирана да защитава Венеция от приливи до 3 метра, далеч над сегашните.

Австрия, Италия и Франция още са в плен на лошото време (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.