Двете страни бяха тежко засегнати от силно земетресение

Политици от България и света изразиха съпричастността си към Турция и Гърция. Двете страни бяха тежко засегнати от силно земетресение в Егейско море. Трус от 7 по Рихтер и последвало цунами удариха бреговете на Турция, близо до Измир, и гръцкия остров Самос. Все още не може да се предостави реална информация за мащаба на трагедията. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган след силния трус. Съболезнованията му бяха поднесени и на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в телефонен разговор между представителите на кабинетите на двамата лидери.

Борисов изтъкна готовността на страната ни, в случай на необходимост, да окаже помощ и съдействие за преодоляване на последствията от земетресението.

„Като съседи, в нужда, сме длъжни да си помагаме. Затова трябва да пазим уважение помежду си и да поддържаме винаги диалог“, заяви премиерът Бойко Борисов пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователни телеграми до външните министри на Турция и Гърция - Мевлют Чавушоглу и Никос Дендиас.

„Позволете ми да изкажа искрените си съболезнования за трагедията, сполетяла хиляди турски семейства. В този трагичен час ви уверявам, че можете да разчитате на нашата готовност да окажем помощ на приятелския турски народ“, пише Захариева до министъра на външните работи на Турция.

ЕС е готов да окаже помощ след земетресението в Егейско море

Българският външен министър изказа съболезнования и към гръцкия си колега Никос Дендиас във връзка с жертвите и разрушенията, причинени от земетресението на остров Самос.

„Бих искала да изкажа своето съчувствие и подкрепа на семействата и близките на жертвите и да пожелая бързо възстановяване на всички, засегнати от бедствието“, пише тя.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изпрати съболезнователни адреси до колегите си в парламентите на Гърция и Турция.

„С дълбока загриженост научих новината за жертвите, пострадалите граждани на Гърция и разрушенията, причинени от земетресението, засегнало остров Самос”, изказва Караянчева до председателя на парламента на Гърция Константинос Тасулас.

„Покрусени сме от новината за човешки жертви, стотици ранени и жестоките разрушения в Турция”, отбелязва тя в съболезнователното си писмо до председателя на Великото Национално събрание на Турция Мустафа Шентоп.  

Мощният трус в Турция и Гърция – усетен в цяла България

Турският президент Реджеп Ердоган се обърна към гръцкия народ, акцентирайки на солидарността между двете страни.

„Изказвам своите съболезнования на Гърция от свое име и от името на турския народ. Турция винаги е готова да помогне на Гърция да излекува раните си. Фактът, че две съседки проявяват солидарност в трудни моменти, е по-ценен от много неща в живота", написа Ердоган в Twitter.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази своите съболезнования в Twitter към турския народ за жертвите на земетресението, ударило района на град Измир.

„Изображенията, които пристигат след голямото земетресение в Измир, са обезпокоителни. От името на гражданите и правителството на Република Северна Македония, изказвам искрени съболезнования на семействата на жертвите и ранените. Надяваме се на бързо възстановяване”, написа Заев в изявлението си, публикувано на македонски и турски език.

2 деца загубиха живота си при земетресението в Гърция

По-рано през деня председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС е готов да помогне след земетресението.

„Следим внимателно развитията след силното земетресение в Егейско море край Турция и Гърция. Моите мисли са с всички пострадали”, написа Мишел в Twitter.

САЩ приветстваха възобновяването на дипломацията между неспокойните напоследък съседи - Гърция и Турция, след голямото земетресение днес и заявиха, че са готови да помогнат.

„Страхотно е да видим и двете страни да загърбят различията си, за да си помагат във времена на нужда. Съединените щати също са готови да помогнат”, обяви Робърт О'Брайън - съветник по националната сигурност.

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.