Коментар на директора на „Новини и актуални предавания“ Миляна Велева

Във Вашингтон глобата за неносене на маска е солена - 1000 долара. Заради влошената обстановка местни експерти призовават гражданите да носят маски дори у дома. Броят на новозаразените с COVID-19 в Съединените щати остава рекордно висок. Каква е обстановката през последните дни и как се правят избори по време на пандемия разказа в ефира на "Събуди се" директорът на „Новини и актуални предавания“ Миляна Велева.  

“Във Вашингтон маските са абсолютно задължителни. Още при пристигането ни на летището всички хора бяха с маски не само вътре, но и отвън. Вероятно глобите действат мотивиращо. Американците нямат избор да не спазват правилата, тъй като при тях заболеваемостта е доста висока. Общият брой на заразените с коронавирус е 9 милиона. Втората вълна идва много сериозно”, разказа Миляна Велева.  

Според американски учени втората вълна поразява главно млади хора, които нямат придружаващи заболявания, поясни Миляна Велева.  

ИЗБОРИ ПО ПОЩАТА: Рекорден брой американци гласуват дистанционно

Екипът ни разговаря с д-р Румен Хичев на тема “за или против маските”. Българинът е в щаба за борба с COVID-19 отвъд Океана и вече 30 години работи в САЩ. 

“Свалянето на гарда изигра лоша шега на много страни по света, включително на България и САЩ. От друга страна не би трябвало да ни изненадва този развой на нещата. Предходни пандемии са протичали по подобен начин, като обикновено втората вълна нанася по-големи щети. От гледна точка на науката няма спор, че маските предпазват. Те обаче не предлагат 100 % защита, ако този срещу нас няма също маска. Една микрокапчица, която излиза от устата на човек, е много лека и тя може да се задържи дълго време във въздуха. Тази капчица съдържа повече от 300 000 вируса”, заяви д-р Хичев.  

“Америка загуби много човешки животи. Толкова, колкото не е губила през всичките войни, които са се водили от Втората световна война насам", заключи той. 

COVID-19 в САЩ: Заразата удари икономиката и промени нагласите

Относно изборите директорът на „Новини и актуални предавания“ обясни че Америка е доста разделена.   

“80 милиона американци вече упражниха своето право на глас. Американската система е интересна. Не се гласува в един ден. Изборите ще приключат във вторник. Преди това хората гласуват по пощата и в секции. Възможно е във вторник да не стане ясно кой е новият президент, ако не пристигнат всички писма. В страната се вихри скандал между Националната поща и президента Доналд Тръмп, който твърди, че тя може да саботира изборния процес. Страстите са разгорещени. Основният дебат между двамата кандидати е свързан с коронавируса и икономиката", поясни Миляна Велева. 

Кой говори на български в предизборен клип на Джо Байдън? (ВИДЕО)

“Според Тръмп, Джо Байдан няма да може да изведе Америка от тежката криза, която се задава. От друга страна, Байдън атакува Тръмп, че се е провалил в справянето с кризата, причинена от коронавируса", допълни директорът на „Новини и актуални предавания“.

До момента в социологическите проучвания води Джо Байдън.  

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.