Вместо да се струпват на опашки пред избирателните секции, хората предпочетоха да гласуват от вкъщи

Гласуването по пощата е един от феномените в американските избори. Познато е още от времената на Гражданската война. Тази година обаче ще е различно, защото рекорден брой гласоподаватели избраха да упражнят по този начин демократичното си право да посочат новия президент. Към момента общо 75 млн. граждани са упражнили правото си на глас, а 50 млн. са избрали да гласуват по пощата.

Гласуването по пощата достигна рекордни нива в тазгодишната президентска кампания. Причината за огромния интерес - епидемията от COVID-19. Вместо да се струпват на опашки пред избирателните секции, хората предпочетоха да гласуват от вкъщи. Така направи и Огнян Дъскарев, журналист и американски гражданин.

COVID-19 в САЩ: Заразата удари икономиката и промени нагласите

„На последните няколко избора така се случи, че не бях в САЩ, и гласувах с absentee ballot - получаваш един формуляр с воден знак, който е на твоето име. Попълваш го и го пускаш по пощата", казва той.

По пощата гласуват най-активно и жителите на големите градове.

„Няма да гласувам. Тръмп не е добър за американците, добър е само за богатите”, казва Боб.

„Ще гласувам. Имам мой кандидат. Направил съм своя избор, но няма да го кажа. Нямам търпение всичко това да приключи. Коронавирусът нанесе големи щети на хората в Америка. Те губят своята работа, доходи и живот”, посочва Майкъл.

„Ранното гласуване е много важно, особено тук, във Вашингтон. Хората са много активни. Редят се на опашки до 2 часа през нощта. Не всички американци могат да си вземат почивен ден. В това отношение гласуването по пощата е изключително важно. Аз лично гласувах така и вече получих известие, че вотът ми е получен и ще бъде зачетен”, коментира Лесли.

В една от избирателните секции в щата Мичиган започнаха да броят писмата още миналата седмица. За да е легитимен изборът, служителите трябва да се уверят, че бюлетината е попълнена с черно или синьо мастило и е ограден само един кандидат.

„Очаквам да броим дълго, защото обикновено тук имаме по 60 000 писма, а сега са 400 000. Изборите за президент тази година наистина са много различни. Заради коронавируса американците решиха масово да гласуват с писма”, казва Джилберто Зелая, администратор в област Монтгомъри.

В гласуването по пощата предимство има кандидатът на демократите - Джо Байдън. Проучванията показват, че поддръжниците му са използвали активно тази опция. Критиците на гласуването по пощата напомнят, че то увеличава броя на невалидните гласове, както и потенциалните измами. Плюсовете пък са в това, че са повишава избирателната активност и повече американски граждани, дори такива които са в чужбина, могат да упражнят демократичното си право. 

„Това, което сега се прави в момента е non-solicited ballot. Ти не го искаш, обаче те ти го пращат. Попълваш и гласуваш. С един добър принтер обаче можеш да си направиш 15 копия от тази бюлетина и да гласуваш 15 пъти за Тръмп или 15 пъти за Байдън”, коментира Огнян Дъскарев.

Америка гласува по пощата още от Гражданската война между Севера и Юга. Дълги години тази възможност се използва основно от тези, които са в чужбина. Китайският вирус обаче успя да наложи нов ред и в технологията на американските избори.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.