Щатите никога не са се сблъсквали с подобна рецесия

Основните индекси на „Уолстрийт“ отчетоха сериозен спад, заради разрастването на пандемията от COVID-19 и несигурността, която вещаят изборите за президент в Съединените щати.

Сегашната кампания показа до каква степен икономиката е зависима от кризи като тази с коронавируса и как успехите на Доналд Тръмп могат да бъдат изтрити.

ПРОУЧВАНЕ: Байдън води пред Тръмп

Никога досега, от икономическата криза през 30-те години на миналия век, Съединените щати не са се сблъсквали с подобна рецесия. Свободното падане на домакинското потребление, малки или почти никакви инвестиции на предприятията и милиони загабуни работни места. Пандемията от COVID-19 нанесе тежък удар на американската икономика и пренареди дневния ред на предизборната кампания. Според скорошно проучване на центъра Пю, 79% от американските избиратели възприемат икономиката като основен въпрос на изборите, преди здравето. От исторически ниските 3%, безработицата скочи до 11% и така надеждата на Доналд  Тръмп да заложи на икономическите си успехи се оказа напразна. Вместо това, той се стреми постоянно да омаловажи коронавируса и критикува съперниците си, които налагат ограничения върху събиранията.

„В момента всичко е Ковид, Ковид, Ковид, независимо какво се случва. Не, остава ни съвсем малко и ще преодолеем кризата и всичко ще бъде много добре“, заяви Тръмп.

От Флорида, където подкрепи Джо Байдън, Барак Обама отговори на Тръмп.

„И какъв му е заключителният аргумент? Че хората са прекалено фокусирани върху Ковид. Той го каза на едно от неговите събирания. Ковид, Ковид, Ковид, оплаква се той. Той ревнува, че медиите говорят за Ковид“, смята Обама.

Сенатът на САЩ одобри Ейми Кони Барет за върховен съдия

И двата лагера полагат последни усилия, за да наклонят везните в своя полза, като се опитват освен да запазят сигурните си щати, така и да отвоюват други от съперниците си. По-малко от седмица преди изборите, Джо Байдън продължава да води убедително на национално ниво. Байдън също така има предимство, макар и по-малко, в ключови колебаещи се щати, които могат да решат изборите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.