С назначението й Тръмп осигурява консервативно мнозинство в най-висшата съдебна институция в страната

В Съединените щати Доналд Тръмп спечели важна победа само седмица преди изборите за президент. Сенатът одобри Ейми Кони Барет за върховен съдия, с което се осигурява солидно консервативно мнозинство в най-висшата съдебна институция в страната.

Тръмп обвини медиите, че сеят паника за епидемията

59-ите президентски избори в Съединените щати се очертават като едни от най-напрегнатите в историята. Освен пандемията от коронавируса друга основна причина са заплахите за съдебни оспорвания на резултатите. Рекордните 61 милиона американци вече упражниха предсрочно правото си на вот -  две трети от тях - по пощата, и една трета - лично в избирателните секции.

Доналд Тръмп нееднократно е казвал, че по-масовото гласуване по пощата може да доведе до измами - твърдения, които не са подкрепени с доказателства. Президентът вече намекна, че е възможно изходът от надпреварата да бъде решен от Върховния съд. И точно затова номинацията на Ейми Кони Барет за върховен съдия може да се окаже в полза на Тръмп. Тя все пак заяви, че ще работи безпристрастно.

48-годишната Барет положи клетва в Белия дом веднага след като сенаторите гласуваха за нея.

"Клетвата, която дадох тази вечер означава, че ще върша работата си без страх или пристрастие и че ще го правя независимо от двете политически партии или моите предпочитания", заяви тя.

На церемонията по встъпването й в длъжност, Тръмп заяви, че това е много важен ден за Съединените щати и върховенството на закона.

 

 

„Съдията Барет даде да се разбере, че ще издава решения, основаващи се единствено на на закона и Конституцията. Равното, безпристрастно и конституционно върховенство на закона, на което се радваме всеки ден в Америка, е само част от увенчаването на постиженията в историята на човешката цивилизация. Това е триумфът на разума, опита и ценностите, които са вечни. Нашата приемственост към този завет е това, което направи Америка най-справедливата, изключителна и славна нация, съществувала някога”, каза още той.

Много вероятно е резултатът от изборите да не стане ясен на 3 ноември. От една страна заради евентуални жалби, по които ще трябва да се произнесе именно Върховният съд и които ще забавят изборните резултати със седмици, предизвиквайки период на несигурност. От друга страна, някои щати обявиха, че ще приемат бюлетини няколко дни след 3 ноември. И Доналд Тръмп, и Джо Байдън събират най-опитните адвокати, за да са готови надпреварата за Белия дом да бъде решена не пред урните, а в съда.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.