Коментар на Милен Керемедчиев, Петьо Блъсков и Миглена Каканашева

„Бюджетът и икономиката на страната ни са тясно свързани с тези на Европейския съюз. От 9 месеца вече ЕС няма приет бюджет за справяне с COVID-кризата. Тези дни вече се говори за някаква договорка, която не е сигурна. Всичко това, наред с много други фактори, има пряка намеса и в нашия бюджет“. Така дипломатът Милен Керемедчиев коментира темата за държавния бюджет за следващата година в ефира на предаването „Пресечна точка“.

Той добави, че е важно държавата да даде пари сега, за да предотврати фалита на цели сектори.

Модният дизайнер Миглена Каканашева сподели, че одобрява факта, че бюджетът ни е със социална насоченост. Тя добави, че България е получила и похвала от ЕК, което означавало, че сме се справили добре с разпределението на средствата.

„Пресечна точка": Изборите в САЩ, Северна Македония и културното наследство

„Държавата е фикция, чрез която всеки се стреми да живее на гърба на другия. Държавата е измислица. Тя се състои от структури, които се ръководят от хора. Управлението разпределя средствата, събрани от нашите данъци и други финансови пера. Това го прави властта, държавата е друго нещо. Важно е да изясним тази терминология“, каза издателят Петьо Блъсков.

Според него в този момент в парламента трябва да има продуктивно обсъждане, а не дрязги.

„Икономката и финансите са в изключително тежко състояние и няма нужда от реваншизъм. Сега е време да се обединим и да постигнем нещо разумно. Иначе бюджет ще има, но той ще бъде раздърпан и парцалив“, смята журналистът.

Изборите в САЩ и цензурирането на Доналд Тръмп от големите телевизии отново бяха тема на дискусия в предаването.

„Ситуацията там е много подходяща за пример. Нека всички папагали, които повтарят, че в България няма независими медии, да видят. Ако ние направим подобно нещо, сигурно ще ни пратят на 1011-о място. Защо сега тези стожери на свободното слово не се обявят против заглушаването на действащия президент на САЩ? Това не е ли лишаване от информация? У нас ако кажеш нещо добро за някого, веднага те слагат в кюпа. В САЩ, Англия и Франция е практика големи медии и фирми да казват кого подкрепят. Знае се коя медия кого подкрепя и никой не казва, че тези страни са на 111-о място по свобода на словото“, коментира Блъсков.

„Пресечна точка": Изборите в САЩ, COVID-19 и празненство на общинари въпреки мерките

Мегз изрази мнение, че трибуна на такива твърдения не трябва да бъде давана. „Един президент не може да си позволи да говори по такъв начин в национален ефир. Това са откровени неистини“, каза тя.

„Тръмп може да каже и лъжа, но медиите трябва да го отразят. Публиката сама трябва да прецени изказването му и да отсъди. Медиите са огледало, което не трябва да пречупва образа“, каза дипломатът Милен Керемедчиев.

Гостите коментираха и темата за предстоящите коледни празници и се обединиха около идеята, че изолацията може да донесе и позитиви.

Те не пропуснаха да отбележат, че затварянето на повече хора вкъщи неминуемо ще има сериозни последици за икономиката ни.

Цялото предаване гледайте във видеото

„Пресечна точка": Атентатът във Виена, изборите в САЩ и веселие в антична вила

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.