Коментар на Милен Керемедчиев, Петьо Блъсков и Миглена Каканашева

„Победителят от президентските избори в САЩ трудно ще бъде излъчен в рамките на следващите 24 часа. Байдън наистина е много близо до успеха – 6 електорални гласа го делят от победата. Те могат да дойдат от щата Невада, защото според проучванията той има преднина пред Тръмп именно там“. Така експертът по външна политика Милен Керемедчиев коментира темата за изборите в САЩ в студиото на „Пресечна точка“.

Той добави, че атаката от семейство Тръмп показва страх от загуба. Дори и Тръмп да спечели всички щати, в които има преднина, той ще събере едва 268 гласа, смята специалистът.

Според издателя Петьо Блъсков американското общество е доста зряло и опасност от истинска гражданска война след изборите няма.

„Пресечна точка": Атентатът във Виена, изборите в САЩ и веселие в антична вила

„Улични размирици и демонстрации са вероятни, но няма да се стигне до крайности. Ако Тръмп спечели битката в съда, защото тя ще е инициирана от него, едни протести ще бъдат трудно аргументирани. Американците не обичат да протестират срещу съдебната си система“, заяви той.

Според Миглена Каканашева претендентът Джо Байдън ще бъде президент на всички щати, а не само на гласувалите за него.

„В речта си той ясно даде знак, че ще загърби всички различия и ще бъде обединител“, каза Мегз.

Втората тема в предаването бе Северна Македония и преговорите й за членство в ЕС

Според Петьо Блъсков основните виновници за неразбирателствата между страните по тази тема са политиците.

„Македония до ден днешен се използва като фитил на „бурето с барут“ наречено Балкани. Македония е географска област, а не държава. България е създадена от Мизия, Македония и Тракия. Точка по този въпрос“, каза той в студиото.

И добави, че: „Великите сили винаги са раздавали тази област, за да имат определен политически контрол на Балканите“.

„Пресечна точка": Здравната система, протестите и комуникацията по време на пандемия

„Участието на Северна Македония в ЕС е все още много далеч. Всичко по тази тема тръгна от Ангела Меркел. Тя оставя председателството на партията си, а с него и това на ЕС. За нов председател се готви Макрон. Германия знае позицията на Франция и останалите държави относно този казус. Това е причината Меркел да иска да прокара тази тема, защото след нейното оттегляне тя няма да бъде сред приоритетите на Съюза“, смята Милен Керемедчиев.

„За България е важно македонците да признаят, че корените на държавата им са български“, смята Каканашева.

В частни или държавни ръце трябва да бъдат националните и културни ценности?

„Без значение кой е собственикът частен или държавен, важно е как едни национални и културни артефакти се пазят“, смята Мегз.

Според Керемедчиев експонати с висока културна стойност трябва да бъдат изложени при всички положения.

„Това е богатство, което е събирано с години. Аз не смятам, че държавата е добър стопанин на каквото и да било. Смятам, че личният интерес е по-добър стопанин от нея. Има обаче тънка линия, доколко частните колекционери биха изложили за публиката всичко което намерят“, казва той.

Според Блъсков единственото важно е тези експонати да бъдат съхранявани добре, без значение кой е собственикът им.

Цялото предаване гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.