Жената не е приета в болница заради липса на легла

Отново сигнал за отказан прием в болница на заразен с COVID-19, чието състояние се влошава. Близки на 64-годишната жена с хронични заболявания сигнализираха, че тя се влошава вкъщи и не само не може да бъде приета в болница, но и няма къде да си направи рентгенова снимка.

„Майка ми от 12 дни е с COVID-19. От 9 дни е на антибиотик. Има придружаващи заболявания – диабет и хипертония. Звъннахме преди два дни на телефон 112 , защото състоянието й се влошаваше. От Спешна помощ ни помолиха да имаме търпение заради многото чакащи”, разказа в ефира на „Здравей България” дъщерята Силвия Иванова.

Болници сигнализират за недостиг на лекарства

„Екип от парамедици е отишъл на адреса на майка ми след 24 часа. Водят я първоначално в Инфекциозна болница и до „Свети Иван Рилски”, където отказват да й направят рентгенова снимка с мотива, че нямат необходимата апаратура”, заяви Иванова.

 

 

След това жената е върната вкъщи.

„Продължихме да звъним на 112. Връща се екипа парамедици и я водят в "Пирогов", където също отказват да направят снимка, защото няма да я приемат поради липса на легла. Майка ми стои в линейката и никой не я преглежда. Тя е разказала цялата предистория на заболяванията си. След това я връщат на адреса й”, споделя още разтревожената дъщеря.

Болната и семейството поддържат непрестанна връзка с личния лекар и стриктно изпълняват предписанията му. След като жената се влошава, семейството й решава да я закара с личната си кола до болница „Токуда”.

Поликлиниките разкриват COVID-зони

„За 6 часа и 40 минути, които прекарахме в Спешното отделение на „Токуда”, имаше десетки чакащи. Връщаха хора, защото нямат легла. Мъж на 61 години с двустранна пневмоня също беше върнат. Семейство от Плевен също беше там, защото в болниците в града им нямало места”, посочва Иванова.

В „Токуда” правят снимка на майка й, от която става ясно, че е с двустранна пневмония. Въпреки това, отново я връщат вкъщи. Жената продължава да е с много остра кашлица. 

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.