Аукционна къща предлага над 2400 фотографии от "златната ера на изследването на космоса"

Нийл Армстронг на Луната, изправен до американския флаг; кучето Лайка, седящо в космическата капсула, малко преди да се превърне в първото животно, летяло в околоземна орбита; Бъз Олдрин, който си прави снимка на фона на Земята – първото селфи в космоса. Това са само част от над 2 400 фотографии, които документират "златната ера на изследването на космоса" и най-голямата подобна колекция, която някога се е появявала на търг.

ПРЕДИ 51 ГОДИНИ: За първи път човек стъпва на Луната (ИСТОРИЧЕСКИ СНИМКИ)

Снимките се продават от аукционната къща „Кристис“, съобщава БГНЕС.

НАСА с вълнуващо откритие за Луната

Най-голямата сензация на търга е непубликуваната снимка на Нийл Армстронг, направена по време на мисията „Аполо 11“ през 1969 г., когато за първи път човек стъпва на Луната. 

Цветната Суперлуна озари света (ВИДЕО+СНИМКИ)

По това време нито една от снимките, публикувани първоначално от НАСА, не показва Армстронг. Той поема ангажимента да стои зад камерата и да заснема кадри, но малко по-късно се появява и една снимка с него. Тя е направена от Бъз Олдрин. Очаква се цената й да достигне 30 000 паунда (33 500 евро).

Търгът включва и селфи на Олдрин от мисията „Джемини XII“ през 1965 г., както и над 2 000 други изображения на мисии с и без хора. Има изображения и на Марс.

Аукционът се провежда онлайн и продължава до 20 ноември.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.