С всеки изминал ден броят на хората, настанени в болници се увеличава

Все повече зрители на NOVA твърдят, че им е отказано болнично лечение заради липсата на свободни легла. Това повдигна редица въпроси, след като - според официалната статистика, в болница са настанени малко над 4 хиляди души в цялата страна, като от тях в интензивни сектори са 280.

Дъщеря на болна с COVID-19: Няколко болници отказаха да й направят рентгенова снимка

С всеки изминал ден броят на хората, настанени в болници се увеличава. От здравното министерство са категорични - места има и пациенти, които се нуждаят от хоспитализация, няма да бъдат връщани. По наше искане ни беше изпратена справка, според която към този момент в страната има свободни 174 интензивни легла и  2270 COVID легла за неинтензивно лечение. Въпреки това продължаваме да получаваме сигнали от пациенти и техните близки за това, че болните получават отказ за прием в болница.

Че има проблем с приема в болниците, семейството на Петя Савова разбира в понеделник от първо лице. Тогава излиза PCR тестът на майка й. Положителен е. Симптомите също са на лице, а възрастната жена се влошава.

„Едвам диша, не може да ходи, да отиде до тоалетната, няма сила, няма нищо. Звъннахме на Бърза помощ, те ни казаха, че няма да дойдат, защото няма места”, споделя тя. На следващия ден отново звънят на 112. Този път екип идва.

СИГНАЛ ДО NOVA: Отказват хоспитализация на възрастна жена с COVID-19 в тежко състояние

„Докторката, която дойде, каза, че е за болница. Взе я, отиде до координационния център и там са казали, че няма места и я връщат обратно. Майка ми го е питала какво да прави, да умира ли и той е вдигнал ръце. Този доктор й е дал телефон, на който да звънне и да пита къде има свободни места”, разказва Петя. Жената звъннала на телефона тази сутрин. Казали ли й, че място има в една от столичните болници. 

64-годишната майка на Силвия Иванова също е с положителен тест за COVID-19 от почти 2 седмици. Лекува се вкъщи, по предписанията на личния й лекар. Преди два дни се влошава.

„Звъним на 112. Помолиха ни за търпение, защото има много чакащи. Проявихме търпение и след 24 часа е отишъл на адрес екип от парамедици”, обясни Силвия.

От Спешна помощ заявиха за NOVA, че полагат неимоверни усилия да се отзоват на спешните, животозастрашаващи сигнали. Но дали има легла или не – не зависи от линейките.  А лекари, които вече са спечелили битката с вируса, съветват само едно.

Експерт: Все още не сме достигнали пиковите стойности на заразата

„Направете възможното да се опазите. В никакъв случаи няма да можем по единично да се спасим. Повярвайте на лекарите, те са професионалисти”.

Математиците пък предупредиха - все още сме далече от пика - и на заразените, и на починалите пациенти

Остава и напрежението около диспансера за трансплантирани пациенти. Той се намира в „Александровска” болница. Днес директорът на клиниката е подал оставка. Потвърди го и в телефонен разговор за NOVA.  От дни там тлее напрежение заради решението диспансера да бъде изместен и да се направи ново COVID отделение на негово място. Директорът на „Александровска” болница отказа коментар днес, утре се очаква да даде информация по темата. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.