Музей "Етъра" разкрива тайните на най-чакания празник в мрежата

 С наближаването на Коледа в Етнографския музей на открито "Етъра" край Габрово стартира поредица онлайн уроци по коледуване. В кратките филмчета хореографът Олег Цонев и неговият асистент Даниел Стоянов ще предадат на зрителите тайните на древните обичай стъпка по стъпка. "Къщата, в която не влязат коледари, годината няма да е благоприятна", казва хореографът-историк.

Коледарите са основни герои в дните около празниците. Обикалят от къща на къща и наричат за здраве, плодородие и благоденствие. В дружината всички трябва да са ергени, обяснява Олег Цонев и допълва: "Позволява се единствено на водача, станеникът, да бъде семеен. Но задължително трябва да има дете."

ГАЙДИ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО: Как в Калофер пазят традициите на коледуването?

Сред атрибутите на коледаря най-голямо е значението на неговия дрянов кол. Всеки новоприет коледар трябва да отсече с един удар своя кол между Игнажден и Бъдни вечер. "В късна доба с един удар коледарят отсича дървото. След което отива и го измива в течаща вода. Преспива под плодородно дърво и го отнася в къщата на водача, където колът стои до момента на тръгване на дружината", разкрива Олег Цонев.

Асистент на хореографа е Даниел Стоянов, който коледува за трета година. С приятели са събрали дружина в габровския квартал “Етър”. Даниел разказва как са започнали: "Някои имаха носии, други нямаха. С наши средства купихме носии на тези, които нямаха", поясни той.

Ще изградят ли стъклени подове и асансьори в старинните къщи в "Етъра"?

Няколко години поред тези безценни уроци по родолюбие са се провеждали по каладъръмените алеи на “Етъра”. Заради ограниченията на пандемията сега уроците ще са в интернет. Екипът е заснел поредица, която ще се излъчва в каналите на музея в социалните мрежи и Youtube. А интерес определено има, показват го досегашните кампании на музея.

Поредицата филмчета започва от утре. Всеки кандидат-коледар или просто човек, любопитен за тайните на най-чакания празник, може да проследи обучението в интернет. Повече информация може да намерите в страницата на музея ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.