Проект предвижда и допълнително осветление в комплекса

Бивши директори на единственият музей на открито – „Етъра” в Габрово, се обявиха против европроект, който може да компрометира автентичния облик на комплекса. Причината - планирано е изграждане на асансьори, колибки за туристи и стъклени капаци в къщите паметници на културата.

Хората, управлявали "Етъра" през годините, написаха отворено писмо, в което настояват за повече яснота около проекта за 10 млн. лева.

Комплексът „Етър” се преобразува в регионален музей

„Някои текстове породиха неразбиране. Народно-техническите съоръжения в този музей са най-ценните неща в него. Има такива, които са единици. Не държим да не се пипат, а да се реставрират, така че реално да показват историческото време. Подразни ни, че в проекта е записано да се осигури допълнително осветление на музея”, каза в „Здравей, България” Пенка Колева, бивш директор на културната институция. Тя допълни, че на среща с кмета на Габрово Таня Христова им е обяснено, че има такива практики в музеите на открито в Европа.

 

 

Настоящият директор проф. д-р Светла Димитрова обясни, че въпросният проект е преминал през няколко обществени обсъждания в Габрово и в столицата. „По него ще се реставрират, консервират и реновират над 16 обекта, сред които хотел и едно голямо училище, предоставено на музея. Ще бъдат реновирани и пещи за глина. Ще има асансьор в хотела и детски център. Стъклени подове няма да има в къщите. Няма да има и виртуална реалност”, успокои тя.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си