Прокурори и следователи искат да се вдигне негов паметник в София

А сега нещо на пръв поглед странно - прокурори и следователи искат да се вдигне паметник на американския президент Удроу Уилсън в София. Каква е ролята на 28-ия президент на САЩ в историята на България и какви са мотивите на магистратите - разказват Стоян Нешев и операторът Сафуан Ал Кюрди.

Прокурори и следователи искат паметник на Удроу Уилсън в София

Идеята на магистратите се появява покрай благотворителна кампания. Според следователя Ясен Тодоров изненада в инициативата няма, тъй като повечето му колеги имат патриотични нагласи.

„По принцип нашето общество има нужда от каузи, които са общонационални, които обединяват хората. Съобщенията и постовете във Facebook изчезват, забравят се, но паметниците остават”, обясни той.

А кой обаче 28-мият американски президент Удроу Уилсън? 

„Уилсън е далновиден човек, мъдър политик от Демократическата партия, бивш ректор на Принстън, американски президент с огромна роля, както в американската, така и в световната история. Той е радетел за честен подход в международната дипломация”, обясни историкът и заместник-кмет на Столична община Тодор Чобанов.

Всъщност историците казват, че когато говорим за Удроу Уилсън, е добре да си припомним събитията, свързани с края на Първата световна война. Определят тези събития като едни от най-тъжните имена за българския народ. Защото България е сред победените и губи територия.

Главният прокурор подкрепи поставянето на паметник на Удроу Уилсън в София

„Парижката мирна конференция е всъщност е триумф на грешките. Един изключително срамен епизод в световната история, защото тя реално подготвя почвата за Втората световна война, вместо да води до помирение, до разбирателство, до справедлив баланс на интереси, Парижката конференция води до отмъщение на победителите над победените и респективно създава тези нагласи в Германия и други държави, които пряко насочват към най-кървавата война на човечеството – Втората световна война. България губи, но не толкова, колкото бихме загубили, ако не беше твърдата подкрепа на президента Уилсън”, смята Чобанов.

Тогава амбициите на държавите ни съседки включват 13 процента българска територия, населена с етнически българи. 

„Днес много хора знаят, че техните градове, като Видин, като Кюстендил, като редица други градове нямаше да са в България, ако не беше президентът Уилсън. Така че му дължим много и трябва да изпълним този дълг към историята”, смята историкът.

Действащите президенти на САЩ, които не успяха да бъдат преизбрани

Според Ясен Тодоров тази инициатива на магистратите няма общо с дипломация или външнополитически отношения.

„Паметник на Цар Освободител, на руски император, стои над 100 години точно срещу старата сграда на Народното събрание. А малко известен факт за мнозина е, че този паметник е издигнат по време на най-русофобското правителство в България. Така че тези неща дали е руски император или американски президент, не трябва да имат някакво значение”, подчерта Ясен Тодоров.

Колегата му прокурор от Габрово обаче използва други аргументи.

„Един паметник всъщност представлява – на първо място, бих казал, че е част от културното наследство, но то е едно място, пред което като застане един човек – независимо дали е млад или стар, бил той българин или чужденец, той започва да си задава на себе си ред въпроси, които са свързани точно с идеята за създаването на този паметник, и това, което той иска да олицетвори чрез себе си”, обясни зам.-председателят на Асоциацията на прокуроритеМилчо Генжов.

За паметника са се обявили и много обществени, включително университети и работодателски организации, твърдят магистратите. Къде да е монументът, тепърва ще се решава. София обаче има запазени места за подобни монументи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.